Simon Bosch Simon Bosch
05/03/2024 12:07 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/03/2024 11:02

Chinese bitcoin-investeerders worden gewaarschuwd, ondanks verbod

Bitcoin-BTC
icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Chinese bitcoin-investeerders worden gewaarschuwd, ondanks verbod

Foto: amnat30/Shutterstock

In China geldt al sinds 2021 een streng verbod op cryptocurrencies. Zelfs de gedeeltelijke legalisatie van vorig jaar is niet genoeg om de ban volledig op te heffen. Toch is regelmatig gebleken dat de Chinese bevolking manieren heeft gevonden om te investeren in crypto. De overheid lijkt hier niet bepaald blij mee te zijn – daarom waarschuwt een staatsmediabedrijf handelaren voor de risico’s.

Noord-Korea gebruikte Tornado Cash om $150 miljoen aan crypto wit te wassen
Noord-Korea gebruikte Tornado Cash om $150 miljoen aan crypto wit te wassen

Crypto nog steeds ‘illegaal’ in China

De bitcoin (BTC) koers heeft gemeten in de euro op maandag een record bereikt. Maar in China geldt al meerdere dagen een recordprijs voor de grootste crypto. Daarmee heeft China zich aan een steeds langer wordende lijst met nieuwe all-time highs voor bitcoin gevoegd, terwijl het niet eens officieel legaal is om op het Chinese vasteland te handelen in cryptovaluta.

In september van 2023 oordeelde een Chinese rechter dat het wel degelijk legaal is voor inwoners om cryptocurrencies te bezitten. Toch is handelen en mining nog steeds illegaal, daarom zijn omwegen nodig om nieuw geld in crypto te stoppen. Chinese bedrijven doen dit via Hong Kong, terwijl inwoners veelal gebruik zouden maken van VPN’s en Binance-accounts.

Toch staat het land wel degelijk open voor de technologie – in ieder geval wel voor blockchain en blockchain-diensten. Zo heeft het in december een Web 3.0-strategie onthuld, en het is ook geen geheim dat veel Chinese bedrijven al veel doen met blockchain-technologie.

Advertentie

“Bitcoin is risicovol”

De krant Jingji Ribao (Economic Daily), dat eigendom is van de Chinese overheid, schreef op zondag over de gevaren die investeren in crypto met zich meebrengt. Het mediabedrijf erkent dat de koers inmiddels een nieuw record heeft bereikt, maar dat dit niet betekent dat de regels minder streng zijn.

Het verwijst naar hoe de goedkeuring van 10 spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een hoop optimisme heeft veroorzaakt. Toch is dit volgens een advocaat van Beijing Dacheng Law Offices en een analist van OKX geen goedkeuring van crypto zelf. Het is immers gewoon een financieel product, en het verandert de eigenschappen van Bitcoin zelf niet.

Ook is het voor Chinese burgers niet toegestaan om te investeren in bitcoin ETF’s. Handel in crypto is immers nog steeds verboden. De crypto-industrie zou de echte economie moeten dienen, in plaats van speculatie te stimuleren, aldus de krant.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie