Simon Bosch Simon Bosch
02/09/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/09/2023 12:00

Verrassend: China groen licht voor crypto bezit na verbod

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
China-crypto-bezit-rechtbank-bitcoin

Foto: Ms. Li/Shutterstock

In China geldt al een aantal jaar een markante situatie voor investeerders in cryptocurrencies. Het is sinds september van 2021 namelijk officieel verboden om te handelen in crypto en om te doen aan crypto mining, wat ook op dit moment nog geldt. Maar dit zegt niets over het bezit van digitale activa. Een Chinese rechter heeft besloten dat dit juist volkomen legaal is.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bezit van cryptocurrencies is legaal in China

Dat schrijft het lokale mediakanaal 0Daily op basis van een inmiddels offline gehaald officieel bericht van één van China’s ‘People’s Courts. Of het gaat om China’s hooggerechtshof of om een lagere rechtszaal is niet duidelijk.

In ieder geval vindt de rechter dat cryptocurrencies voor Chinese inwoners behandeld moeten worden als eigendom en dus niet illegaal zijn. Dat betekent dat het bezit van crypto in China wordt beschermd door de wet. Wel geldt voor criminaliteit dezelfde wetten als voor de rest van de Chinese financiële wereld, net zoals in de rest van de wereld. Of dit betekent dat ook het hooggerechtshof en de Chinese Communistische Partij (CCP) het hiermee eens zijn is ook nog niet bekend.

Advertentie

China steeds meer open voor crypto

Wel is duidelijk dat zelfs China langzaam maar zeker warm loopt voor cryptocurrencies. Zo is een aanzienlijk deel van alle blockchain-patenten wereldwijd Chinees. Blockchain wordt zelfs al actief gebruikt door Chinese bedrijven. Non-fungible tokens (NFT’s) zijn er bovendien erg populair, die niet onder het handelsverbod lijken te vallen.

Verder blijkt dat Chinese staatsbedrijven gewoon blootstelling hebben aan de crypto-industrie, alhoewel dit via Hong Kong gebeurt en niet vanaf het Chinese vasteland. Binnen China zelf geldt nog altijd dat crypto exchanges zoals Binance sinds 2021 geblokkeerd worden door China’s ‘Great Firewall’.

Toch blijkt dit niet zo’n groot effect te hebben op de bevolking. Chinese gebruikers vormen namelijk het grootste deel van het handelsvolume op Binance, ondanks dat het nog altijd verboden is om te handelen in crypto. Misschien was dit waarom het nieuws dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) Binance heeft aangeklaagd te zien was op Chinese staatstelevisie.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie