Simon Bosch Simon Bosch
30/01/2023 10:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/01/2023 10:15

Blockchain enorm populair in China, aldus onderzoek KPMG

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Blockchain enorm populair in China, aldus onderzoek KPMG

Foto: Viacheslav Lopatin/Shutterstock

Het overgrote deel van de cryptocurrencies is het afgelopen jaar hard in waarde gedaald, of zelfs naar nul gegaan. Maar er valt wat voor te zeggen dat dit niet het einde van de crypto- en blockchain-industrie is. Veel bedrijven vinden blockchain nog steeds erg nuttig, en dat geldt zeker in China. Chinese bedrijven zijn gek op blockchain.

Rusland gebruikt crypto stablecoin USDT tegen wereldwijde sancties
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Blockchain belangrijk voor China

Dat blijkt uit een onderzoek van Big Four-boekhoudbedrijf KPMG. Het onderzoek is in het Chinees, maar op Statista heeft iemand vertaalde grafieken geplaatst. 76% van de bedrijven vindt Big Data een belangrijk element van technologie, 68% zit in Artificial Intelligence (AI). Cloud Computing en woordwebben vindt respectievelijk 41% en 34% noemenswaardig.

Blockchain staat op de vijfde plek. Maar liefst 33% van de belangrijkste FinTech-bedrijven werkt met blockchain. Dat is best veel als je je bedenkt dat de techniek nog erg jong is, en bovendien gold nog niet zo lang geleden een grootschalig verbod op crypto in China. Ondanks alle tegenslagen zetten bedrijven de techniek dus hoog op de lijst.

Het Aziatische land is naast in deze aspecten ook groot in 5G en robotica (automatisering). Het land is hier zelfs zó groot in geworden dat de meeste westerse overheden Chinese 5G-apparatuur nu zien als een gevaar voor de nationale veiligheid.

Robots zijn voor China belangrijk omdat het land ook wel de ‘fabriek van de wereld’ genoemd wordt. Inmiddels krimpt de Chinese bevolking, robots kunnen in theorie het tekort aan mankracht opvangen. Frappant is dat blockchain hoger in de lijst staat dan deze twee vakgebieden.

Advertentie

Vaag beleid in China

China verbood inwoners én bedrijven vorig jaar nog crypto te minen, te verhandelen én uit te geven. Hierdoor wordt je als Chinees bedrijf dus gedwongen om blockchains zonder cryptovaluta te ontwikkelen. Tegelijkertijd zijn Non-Fungible Tokens (NFT’s) wél legaal in het land.

Onlangs verklaarde de Chinese overheid dat het land meer dan 1.400 bedrijven in de blockchain-sector een thuis biedt. De techniek wordt bovendien al erg actief gebruikt, blockchain is dus al meer dan een proof-of-concept.

Daarnaast zou maar liefst 84% van alle wereldwijde patentaanvragen uit China komen, maar slechts 20% wordt goedgekeurd. Helemaal een eenduidig beeld van de stand van zaken kunnen we dus eigenlijk niet krijgen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie