Simon Bosch Simon Bosch
18/04/2023 18:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/04/2023 18:05

Chinese staatsbedrijven hebben crypto blootstelling via Hongkong

Nieuws
Crypto firma’s staan te trappelen om in Hong Kong aan de slag te gaan

Foto: Lee Yiu Tung/Shutterstock

Het is geen geheim dat de Chinese overheid niet bepaald fan is van crypto. Vorig jaar verbood de overheid het om cryptocurrencies te minen en te verhandelen, waardoor het voor Chinezen moeilijk is om überhaupt op veilige wijze crypto te bezitten. In Hongkong is de situatie echter anders, en de Chinese overheid ziet dit ook. Chinese staatsbanken laten crypto-bedrijven in Hongkong  zelfs rekeningen openen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Chinese banken helpen crypto bedrijven

Ook is het algemeen bekend dat de Chinese overheid een grote vinger in de pap heeft bij de regering van Hongkong. Het eiland ligt op de drempel van het Chinese vasteland, en de regering van Xi zou niets liever willen dan dat het officieel onderdeel zou worden van China.

Naast de Chinese regering hebben ook Chinese bedrijven doorgaans veel invloed in Hongkong. Chinese banken die zich in Hongkong hebben gevestigd zijn gewoon in staat om zich bezig te houden met de crypto-industrie.

Dat schrijft The Wall Street Journal. De Verenigde Staten zijn veel strenger geworden op Amerikaanse banken die bedrijven in de crypto-sector bedienen nadat het Amerikaanse bankensysteem in de knel kwam. Het gevolg was dat Amerikaanse banken in Hongkong ook ‘nee’ begonnen te zeggen tegen crypto-bedrijven.

Hongkong is een belangrijke ‘hub’ voor de crypto-industrie, en de Amerikaanse banken hebben een vacuüm achtergelaten. Het blijkt dat Chinese banken deze graag opvullen, ondanks dat dit op het Chinese vasteland niet had gemogen. Zo houdt de Bank of Communications al gesprekken met crypto-bedrijven die accounts willen bij de Chinese staatsbank.

Hetzelfde geldt voor ZA Bank, Hongkongs grootste virtuele bank die eigendom is van het Chinese verzekeringsbedrijf ZhongAn. Klanten van crypto exchanges kunnen via deze bedrijven geld storten in Hongkong dollars (HKD), Chinese yuan (CNY) en Amerikaanse dollars (USD)

Advertentie

China wél fan van blockchain

Ondanks dat de Chinese staat geen voorstander is van open-source cryptocurrencies is het wél voorstander van blockchain. Sterker nog, een enorm deel van alle blockchain-gerelateerde patenten blijkt uit China te komen. Ook gebruiken veel bedrijven op het Chinese vasteland steeds vaker blockchain-technologie, bijvoorbeeld om de herkomst van voedsel in kaart te brengen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie