Simon Bosch Simon Bosch
09/11/2022 16:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/11/2022 16:40

Coinbase overtreedt Duitse bankwet, zegt toezichthouder

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Coinbase daagt Binance uit met crypto derivatenbeurs buiten VS

Foto: askarim/Shutterstock

Toezichthouders lijken langzamerhand meer open te staan voor cryptocurrencies, maar dat betekent niet dat alles opeens rozengeur en maneschijn is. Integendeel zelfs, toezichthouders willen strengere eisen opleggen, vooral op exchanges. In Duitsland is Coinbase aan de beurt. Volgens BaFin, de Duitse autoriteit voor financiële markten, heeft Coinbase meerdere “eisen voor een goede bedrijfsorganisatie” geschonden.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Is Coinbase een bank?

BaFin wil dat Coinbase duidelijker maakt wat het precies voor bedrijf is. Dat klinkt wellicht wat absurd, iedereen in de crypto-wereld weet natuurlijk dat het één van de grootste crypto-handelsplatformen ter wereld is. Maar vanuit een regelgevend perspectief ligt het iets ingewikkelder.

Crypto-exchange’ kan namelijk neerkomen op een soort bank, of op een financiële dienstverlener van een ander type. Beide categorieën worden anders gereguleerd. Zo heb je als bank een groot aantal vereisten rondom financiële stabiliteit waar je aan moet voldoen. Veel van die regels zijn ingesteld om klanten van banken te beschermen en moeten voorkomen dat de bank failliet gaat door te grote risico’s.

Coinbase moet van de Duitse overheid ook beter zijn risico’s gaan monitoren en beheren. Het moet ten alle tijden zicht hebben op de risico’s die het loopt, en audits aan kunnen leveren om aan te tonen dat het inderdaad de activa bezit die het zegt te hebben.

Het labeltje ‘bank’ is vrij veeleisend in Europa. In het ergste geval moet het voldoen aan Basel III-achtige regels, maar het is ook mogelijk dat dit te ver gaat. Wellicht is de categorie ‘financiële dienstverlener’ minder streng. Hier vallen bijvoorbeeld veel investeringsfondsen en betalingsverwerkers onder, waar Coinbase ook eigenschappen van heeft.

Advertentie

Overheden open voor crypto, maar wel sceptisch

Nog niet zo lang geleden was crypto voor de meeste overheden niet iets waar ze überhaupt veel tijd in stopten, maar dat lijkt nu wel anders. Gisteren schreven we dat De Nederlandsche Bank vindt dat juist omdat de crypto-markt zo risicovol is, goed gereguleerd moet worden.

Cryptovaluta voldoen volgens DNB niet aan de definitie ‘geld’, maar de onderliggende blockchain-technologie heeft volgens de centrale bank veel potentie. Mocht de industrie blijven groeien de komende jaren, dan gaan we ongetwijfeld nog meer van beleidsmakers horen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie