Simon Bosch Simon Bosch
08/11/2022 13:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/11/2022 13:40

Nederlandse centrale bank: Bitcoin is geen geld, wel risicovol

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nederlandse centrale bank: Bitcoin is geen geld, wel risicovol

Foto: Jarretera / Shutterstock.com

Overheden zijn steeds vaker niet zo negatief over cryptocurrencies als bitcoin (BTC) als voorheen, maar dat betekent niet dat ze vinden dat de jonge industrie ongereguleerd moet blijven. Sterker nog, mogelijk hebben de dalende prijzen juist voor een zeer sceptische houding gezorgd. De Nederlandsche Bank (DNB) benadrukt dat het cryptocurrencies absoluut niet als geld beschouwt.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Cryptocurrency als bitcoin is geen geld

Dat schrijft het instituut in een persbericht. Nederland mag dan geen eigen valuta hebben, de Nederlandse centrale bank drukt wel een duidelijke stempel op de Nederlandse financiële wereld. Zo heeft het ook het één en ander te melden over de crypto-wereld. Het instituut heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het fenomeen, en de conclusie is dat cryptovaluta geen geld zijn.

Daar is het namelijk te volatiel voor. De DNB benadrukt dat geld alleen geld kan zijn als het niet te volatiel is. Als je iets probeert te betalen met een volatiele activa verandert de prijs van het één op het andere moment. Dat is niet praktisch. Het vermijdt zelfs vakkundig woorden zoals cryptocurrency, cryptovaluta en zelfs digitale activa. Vermoedelijk wil de DNB geen verwarring veroorzaken.

Wat crypto dan wel is? Een volatiele belegging, en wel één die volgens het instituut aantrekkelijk is voor zo’n 2 miljoen Nederlanders. Wel vinden de onderzoekers de onderliggende blockchain-technieken zinvol, die heeft de potentie om de wereld te veranderen.

Advertentie

Goede crypto-regulatie is de sleutel

De Nederlandse regulator vindt wél dat de industrie toekomst heeft. Omdat het vindt dat de markt zo veilig mogelijk moet zijn wil het deze goed reguleren. In een tweede persbericht gaat het dieper in op wat nieuwe regelgevingen moeten omvatten. Zo noemt het dat stablecoins veel mogelijkheden bieden, mits deze goed gereguleerd worden. Zo moeten ze bij kunnen dragen aan goedkoper grensoverschrijdende betalingen.

De regels worden voor een groot deel op internationaal niveau en binnen de EU in Brussel bepaald, benadrukt de DNB. Zo heeft het Europees Parlement onlangs het MiCA-wetsvoorstel goedgekeurd, die in 2024 officieel van kracht moet gaan.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Waarom Bitcoin explosief stijgt na de mislukte aanslag op Trump
Exclusief Bitcoin-diner: Trump verkoopt 150 plaatsen voor miljoenen
Aantal Amerikanen met crypto gekrompen naar 18 miljoen
Miljarden aan Bitcoin in Amerikaanse schatkist? Experts verdeeld
Advertentie