Simon Bosch Simon Bosch
08/11/2022 13:40 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/11/2022 13:40

Nederlandse centrale bank: Bitcoin is geen geld, wel risicovol

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Nederlandse centrale bank: Bitcoin is geen geld, wel risicovol

Foto: Jarretera / Shutterstock.com

Overheden zijn steeds vaker niet zo negatief over cryptocurrencies als bitcoin (BTC) als voorheen, maar dat betekent niet dat ze vinden dat de jonge industrie ongereguleerd moet blijven. Sterker nog, mogelijk hebben de dalende prijzen juist voor een zeer sceptische houding gezorgd. De Nederlandsche Bank (DNB) benadrukt dat het cryptocurrencies absoluut niet als geld beschouwt.

Venezuela omarmt USDT om sancties te omzeilen, maar Tether weigert
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Cryptocurrency als bitcoin is geen geld

Dat schrijft het instituut in een persbericht. Nederland mag dan geen eigen valuta hebben, de Nederlandse centrale bank drukt wel een duidelijke stempel op de Nederlandse financiële wereld. Zo heeft het ook het één en ander te melden over de crypto-wereld. Het instituut heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het fenomeen, en de conclusie is dat cryptovaluta geen geld zijn.

Daar is het namelijk te volatiel voor. De DNB benadrukt dat geld alleen geld kan zijn als het niet te volatiel is. Als je iets probeert te betalen met een volatiele activa verandert de prijs van het één op het andere moment. Dat is niet praktisch. Het vermijdt zelfs vakkundig woorden zoals cryptocurrency, cryptovaluta en zelfs digitale activa. Vermoedelijk wil de DNB geen verwarring veroorzaken.

Wat crypto dan wel is? Een volatiele belegging, en wel één die volgens het instituut aantrekkelijk is voor zo’n 2 miljoen Nederlanders. Wel vinden de onderzoekers de onderliggende blockchain-technieken zinvol, die heeft de potentie om de wereld te veranderen.

Advertentie

Goede crypto-regulatie is de sleutel

De Nederlandse regulator vindt wél dat de industrie toekomst heeft. Omdat het vindt dat de markt zo veilig mogelijk moet zijn wil het deze goed reguleren. In een tweede persbericht gaat het dieper in op wat nieuwe regelgevingen moeten omvatten. Zo noemt het dat stablecoins veel mogelijkheden bieden, mits deze goed gereguleerd worden. Zo moeten ze bij kunnen dragen aan goedkoper grensoverschrijdende betalingen.

De regels worden voor een groot deel op internationaal niveau en binnen de EU in Brussel bepaald, benadrukt de DNB. Zo heeft het Europees Parlement onlangs het MiCA-wetsvoorstel goedgekeurd, die in 2024 officieel van kracht moet gaan.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie