Sander van Rijn Sander van Rijn
25/09/2023 13:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/09/2023 13:45

Crypto beurs sluit deuren wegens “grootste fraudezaak ooit”

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Crypto beurs sluit deuren wegens

Foto: T. Schneider/Shutterstock

JPEX, een cryptobeurs uit Hong Kong, moest onlangs noodgedwongen de deuren sluiten. De exchange wordt momenteel onderzocht door de autoriteiten vanwege de vermeende betrokkenheid bij een groot schandaal.

Het onderzoek werd gestart na een waarschuwing van de Securities and Futures Commission (SFC), de financiële toezichthouder van Hong Kong. Volgens de SFC opereerde JPEX zonder de vereiste vergunning.

De SFC kreeg recent meer dan 2.000 klachten binnen van klanten en er wordt gesproken over verliezen van meer dan 1,4 miljard Hong Kong dollars, oftewel ongeveer 170 miljoen euro.

Bitvavo verlaat Duitse markt met oog op Europese expansie
Bitvavo verlaat Duitse markt met oog op Europese expansie

Crypto beurs betrokken bij “grootste fraudezaak ooit”

Verschillende mediabronnen uit Hong Kong spreken dan ook over de “grootste financiële fraudezaak ooit” in de miljoenenstad. De klachten stroomden massaal binnen nadat klanten moeite hadden om hun crypto op te nemen. Er waren plotseling opnamekosten van 999 USDT, of 940 euro, aan verbonden.

De politie van Hong Kong heeft inmiddels 11 medewerkers gearresteerd die worden verdacht van “samenzwering om te frauderen.” Ook komen er berichten naar buiten van de arrestatie van bekende influencers en YouTubers als Joseph Lam Chok, Chan Wing-yee and Chu Ka-fai, die in verband worden gebracht met het onderzoek.

Een aantal voormalige woordvoerders voor JPEX, waaronder de Hongkongse acteur Julian Cheung en actrice Jacqueline Ch’ng, distantiëren zichzelf van het handelsplatform.

De autoriteiten van Hongkong zeggen echter dat de leiders van de operatie nog op de vlucht zijn. De lokale politie heeft naar verluidt de hulp ingeroepen van Interpol en andere internationale handhavingsinstanties nadat zij verdachte overdrachten hadden geïdentificeerd die via JPEX plaatsvonden.

Advertentie

Toezichthouder scherpt crypto regelgeving aan

Hong Kong opende deze zomer de deuren voor de crypto-industrie, ondanks het algehele verbod in China. Dat ging gepaard met de introductie van nieuwe regelgeving, maar daar hield JPEX naar verluidt zich niet aan.

Het bedrijf zou zich oorspronkelijke in 2019 hebben geregistreerd, maar heeft het nagelaten om zich opnieuw te laten registreren. Volgens de SFC had JPEX ook nooit de intentie om dit te doen.

Volgens een aankondiging van 25 september gaat de SFC een lijst publiceren van alle geregistreerde cryptobeurzen in het land die de benodigde vergunningen hebben. Dit moet het publiek helpen om ongereguleerde dienstverleners te herkennen. Ook gaat de SFC een lijst opstellen van verdachte crypto bedrijven zodat ze gemakkelijker te herkennen zijn voor het publiek. Deze lijsten zullen op de website van de toezichthouder verschijnen.

Deel dit artikel
Sander van Rijn

Met een passie voor schrijven en de achtergrond kennis van de blockchain-technologie en digitale valuta’s, probeert Sander een toekomstige wandelende crypto bibliotheek te worden. De kennis die hij reeds heeft opgedaan deelt hij graag met vrienden en kennissen, maar nu is eindelijk de tijd aangebroken dat hij dit gaat doen voor het grotere publiek.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto ontbijt: koersen herstellen, beleggers investeren weer & meer
Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie