Simon Bosch Simon Bosch
21/12/2023 06:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/12/2023 18:13

Crypto complot: ‘Banken achter crypto verbod’

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Goed voor bitcoin? Amerikaanse banken mogelijk opnieuw in problemen

Foto: REC and ROLL Stock/Shutterstock

De Amerikaanse overheid is al een flinke tijd opvallend streng voor de crypto-industrie. Toen terrorismeorganisatie Hamas begin oktober Israël aanviel was het hek al helemaal van de dam; hierna trok de overheid van de VS een controversiële wet uit de kast. Toch was dit niet de enige zware maatregel die al werd voorbereid. Volgens een senator is een vergelijkbare wet bedacht door het Amerikaanse bankensysteem.

Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto als wapen tegen China - Trump's verrassende nieuwe strategie

Crypto wet komt uit bankensysteem VS

Begin december belandde een nieuw wetsvoorstel in de Amerikaanse Senaat, namelijk de Terrorist Financing Prevention Act of 2023. Dit voorstel is met spoed bedacht nadat bekend werd dat Hamas onder andere cryptocurrencies gebruikte om zijn activiteiten in Israël te financieren.

Toch is dit niet het enige strenge wetsvoorstel voor crypto. In 2022 is de Digital Asset Anti-Money Laundering Act al ingediend. Die heeft geen antiterrorismemaatregelen, maar moet specifiek witwassen voorkomen. Deze wet heeft strenge regels voor houders van crypto-wallets – ongeveer dezelfde strenge regels die gelden voor het Amerikaanse bankensysteem.

Kansas-senator Roger Marshall verklaarde afgelopen donderdag in een toespraak voor het Parliamentary Intelligence-Security Forum dat het dit oudere voorstel is gemaakt door het Amerikaanse traditionele bankensysteem. Marshall was één van de senatoren die het strenge wetsvoorstel heeft ingediend.

Volgens hem heeft Senator Elizabeth Warren voor het plan aangeklopt bij de American Banking Association, de grootste lobbygroep voor de Amerikaanse bankensector. Deze organisatie heeft geholpen met het maken van het voorstel.

Marshall noemde ook dat Warren contact heeft gehad met JP Morgan-CEO Jamie Dimon, die toen verklaarde dat crypto slechts door criminelen gebruikt wordt. Dimon is al langer erg negatief over cryptocurrencies, alhoewel hij blockchain-technologie juist wel kan waarderen. Daar maakt JP Morgan immers ook al gebruik van.

Advertentie

Crypto regulatie in VS nog steeds onduidelijk

In weinig landen is de wirwar van regels zo vreemd als in de Verenigde Staten. Er komen als het aan de politiek ligt dus mogelijk meer strenge regels bij, maar onlangs zijn twee maatregelen juist geschrapt.

De regels zijn al lang zo onduidelijk dat Coinbase-CEO Brian Armstrong eerder dit jaar de overheid waarschuwde dat het zichzelf in de voet schiet met het zware en vage beleid. Landen als China zouden zo namelijk een grote voorsprong op kunnen bouwen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto lucht op: SEC staakt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Crypto lucht op: SEC stopt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Advertentie