Simon Bosch Simon Bosch
15/10/2022 08:46 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/10/2022 08:46

JPMorgan CEO opnieuw negatief over crypto, maar blockchain is ‘echt’

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
JPMorgan CEO opnieuw negatief over crypto, maar blockchain is ‘echt’

Foto: Konektus Photo / Shutterstock.com

De crypto-critici zijn de wereld nog niet uit, ondanks dat het aantal critici binnen de industrie hard is gedaald de afgelopen jaren. Toch zijn er nog altijd een aantal mensen die de sector maar niets vinden. De CEO van de grootste bank op de planeet is zo iemand. JPMorgans CEO Jamie Dimon heeft opnieuw kritiek geuit op cryptovaluta, maar er is een sprankje hoop.

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Crypto als bitcoin nog steeds Ponzifraude

Hij sprak volgens CoinDesk op een conferentie van het Institute for International Finance (IIF). Hier noemde hij cryptocurrencies opnieuw decentrale vormen van Ponzifraude. Dat is sterke taal, maar een verrassing is het niet. Eerder dit jaar gaf hij de jonge activaklasse ook al deze prachtige titel.

Zijn beeld komt voort uit het idee dat cryptocurrencies geen onderliggende waarde hebben, en dus dat de prijs ervan puur is gebaseerd op vraag en aanbod. Dimon is hier niet de enige in, andere belangrijke mensen in de financiële industrie zijn evenals nog altijd hetzelfde van mening. Berkshire Hathaways Warren Buffet en Charlie Munger zijn hier misschien wel het perfecte voorbeeld van.

Zelfs Sam Bankman-Fried, die nota bene topman is van de crypto exchange FTX, verklaarde begin dit jaar dat yield farming in zekere zin Ponzifraude is. Bij yield farming ga je er eigenlijk van uit dat iemand anders een rendement kan behalen op geïnvesteerde tokens, dit wordt vervolgens uitgekeerd als een ‘yield’ of rendement. Maar vaak is dit sterk afhankelijk van de groei van het netwerk, wat betekent dat je alleen geld verdient als er mensen zijn die de tokens voor meer willen kopen dan jij.

Advertentie

Blockchain zonder crypto heeft wél toekomst

Maar bij Dimon vinden we tegelijkertijd ook een klein beetje hoop. Hij ziet in blockchain zelf namelijk wél toekomst. Het concept blockchain is namelijk breder dan alleen cryptocurrencies. Het is gewoon een manier om data vast te leggen en betrouwbaar te maken, daar heb je niet per se een coin voor nodig.

Dat JPMorgan daar wél brood in ziet betekent mogelijk dat de investeringsbank liever investeert in ‘gesloten’ ecosystemen. Dat zijn netwerken die eigendom zijn van een bedrijf, waar je doorgaans voor moet betalen om er toegang tot te hebben. Hyperledger is hier een mooi voorbeeld van. JPMorgan biedt zelf ook zulke mogelijkheden via zijn Onyx-bedrijfstak. Of het hier nieuwe plannen mee heeft verklaarde de topman niet.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie