Simon Bosch Simon Bosch
09/12/2023 08:51 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/12/2023 07:40

Strenge anti-terreur crypto wet gaat nieuwe fase in

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
crypto-wet-terrorisme-vs

Foto: Shutterstock/wellphoto

Sinds terreurorganisaties de aanval hebben geopend op Israël zijn veel overheden plotseling veel strenger tegen de crypto-industrie. Met name in de Verenigde Staten geldt dit; daar hebben wettenmakers een vrij extreem wetsvoorstel uit de kast getrokken. Het voorstel wordt nu gesteund door beide politieke partijen en wordt nu behandeld door de Senaat.

Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump

Streng crypto wetsvoorstel in Senaat VS

De ‘Terrorist Financing Prevention Act of 2023’ moet ervoor zorgen dat terroristen geen toegang hebben tot financiële dienstverleners. Crypto-bedrijven moeten daar ook onder vallen. Terreurorganisaties en bedrijven die deze organisaties financieel helpen moeten worden onderworpen aan sancties en strenge regels om deze activiteiten tegen te gaan, zo luidt het voorstel. Leden van zowel de Democratische als de Republikeinse partij steunen het plan.

Het plan bouwt voort op een wetsvoorstel van halverwege oktober, vlak nadat Hamas duizenden raketten afvuurde op Israël. Volgens CoinDesk was dat voorstel echter gericht op het Libanese Hezbollah, terwijl het nieuwe plan gericht is op alle door de VS aangemerkte terrosimeorganisaties en de entiteiten die hen steunen.

Een ander opvallend verschil is dat Senator Elizabeth Warren in oktober aftrapte, terwijl zij niet lijkt te hebben bijgedragen aan het nieuwe voorstel. In plaats daarvan hebben vier andere senatoren onder leiding van Mitt Romney het plan ingediend bij de Senaat. Volgens Romney krijgt FinCEN van het Ministerie van Financiën bovendien ‘meer middelen’ om de maatregelen door te voeren. Wat dit precies inhoudt is niet duidelijk.

Advertentie

Gebruik crypto terroristen overschat

In ieder geval zal het de bevoegdheid hebben om transacties te censureren. Of dit automatisch zal gebeuren is ook nog niet duidelijk. Dat is namelijk al mogelijk op Ethereum; sinds de sancties tegen de crypto mixer Tornado Cash vorig jaar verwerken de meeste Ethereum-validators geen transacties die te maken hebben met entiteiten op de sanctielijst.

Het is ook geen geheim meer dat terroristen handig gebruikmaken van cryptocurrencies en blockchain. Zo zou Hamas tientallen miljoenen dollars aan financiering hebben ontvangen met crypto, waaronder met name de stablecoin USDT. Toch zou de media veel te veel aandacht hebben gelegd op crypto, want het overgrote deel van het geld ontvangen dit soort organisaties gewoon via het traditionele financiële systeem.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie