Simon Bosch Simon Bosch
09/12/2023 08:51 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/12/2023 07:40

Strenge anti-terreur crypto wet gaat nieuwe fase in

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
crypto-wet-terrorisme-vs

Foto: Shutterstock/wellphoto

Sinds terreurorganisaties de aanval hebben geopend op Israël zijn veel overheden plotseling veel strenger tegen de crypto-industrie. Met name in de Verenigde Staten geldt dit; daar hebben wettenmakers een vrij extreem wetsvoorstel uit de kast getrokken. Het voorstel wordt nu gesteund door beide politieke partijen en wordt nu behandeld door de Senaat.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Streng crypto wetsvoorstel in Senaat VS

De ‘Terrorist Financing Prevention Act of 2023’ moet ervoor zorgen dat terroristen geen toegang hebben tot financiële dienstverleners. Crypto-bedrijven moeten daar ook onder vallen. Terreurorganisaties en bedrijven die deze organisaties financieel helpen moeten worden onderworpen aan sancties en strenge regels om deze activiteiten tegen te gaan, zo luidt het voorstel. Leden van zowel de Democratische als de Republikeinse partij steunen het plan.

Het plan bouwt voort op een wetsvoorstel van halverwege oktober, vlak nadat Hamas duizenden raketten afvuurde op Israël. Volgens CoinDesk was dat voorstel echter gericht op het Libanese Hezbollah, terwijl het nieuwe plan gericht is op alle door de VS aangemerkte terrosimeorganisaties en de entiteiten die hen steunen.

Een ander opvallend verschil is dat Senator Elizabeth Warren in oktober aftrapte, terwijl zij niet lijkt te hebben bijgedragen aan het nieuwe voorstel. In plaats daarvan hebben vier andere senatoren onder leiding van Mitt Romney het plan ingediend bij de Senaat. Volgens Romney krijgt FinCEN van het Ministerie van Financiën bovendien ‘meer middelen’ om de maatregelen door te voeren. Wat dit precies inhoudt is niet duidelijk.

Advertentie

Gebruik crypto terroristen overschat

In ieder geval zal het de bevoegdheid hebben om transacties te censureren. Of dit automatisch zal gebeuren is ook nog niet duidelijk. Dat is namelijk al mogelijk op Ethereum; sinds de sancties tegen de crypto mixer Tornado Cash vorig jaar verwerken de meeste Ethereum-validators geen transacties die te maken hebben met entiteiten op de sanctielijst.

Het is ook geen geheim meer dat terroristen handig gebruikmaken van cryptocurrencies en blockchain. Zo zou Hamas tientallen miljoenen dollars aan financiering hebben ontvangen met crypto, waaronder met name de stablecoin USDT. Toch zou de media veel te veel aandacht hebben gelegd op crypto, want het overgrote deel van het geld ontvangen dit soort organisaties gewoon via het traditionele financiële systeem.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie