Roy van Krieken Roy van Krieken
04/01/2024 14:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/01/2024 14:19

Crypto en banken onder nieuw EU vergrootglas: diepgaand onderzoek

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
crypto-wet-EU-regulatie-EBA-FSB

Foto: Shutterstock/Ivan Marc

Met de toenemende integratie tussen cryptocurrencies en traditionele banken staan Europese toezichthouders op scherp. Een recent onderzoek vanuit de EU heeft tot doel de interactie tussen banken en crypto bedrijven grondig te analyseren. Opnieuw een stap in de richting van het onder controle krijgen van de crypto industrie door de EU.

Nieuwe vorm van crypto-diefstal duikt op; investeerders gewaarschuwd
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

EU gaat banken onderzoeken

Het onderzoek, op poten gezet door de EBA in samenwerking met de Europese Systeemrisicoraad (ESRB) en de Financial Stability Board (FSB), richt zich op het in kaart brengen van de verbindingen tussen traditionele banken en niet-traditionele financiële entiteiten (non-bank financial institution, of NBFI). Dit omvat hedgefondsen, private equity, en vooral, crypto-platformen zoals exchanges en brokers. José Manuel Campa, de voorzitter van de EBA, benadrukte in een interview met de Financial Times het belang van een diepgaand inzicht in deze ‘onderliggende keten’ om de potentiële besmettingsrisico’s tussen bancaire en niet-bancaire financiële instellingen te begrijpen, vooral in tijden van financiële stress. Meten is weten.

“We zouden meer moeten doen en dat gaan we ook doen. We moeten inzicht hebben in de hele onderliggende keten bij NBFI’s”, aldus Campa.

De EBA heeft volgens Campa al gekeken naar de blootstelling van banken aan NBFI’s, waaronder bijvoorbeeld leningen. Campa stelt dat dit proces behoorlijk uitdagend kan gaan worden, aangezien niet alle data even betrouwbaar, of überhaupt beschikbaar is. Dat geldt zeer waarschijnlijk ook in veel gevallen voor crypto-instellingen.

Volgens de Europese autoriteiten hebben NBFI’s meer dan $200 biljoen aan activa onder beheer. Dat is bijna de helft van alle financiële activa over de hele wereld. Niet bepaald een kleine groep financiële instellingen dus.

Advertentie

Europese crypto regulatie vordert gestaag

De EU is al langere tijd bezig met het opzetten van een duidelijk en uniform regelgevend stelsel wat betreft cryptocurrencies. Het kopstuk hierin is het zogeheten Markets in Crypto-Assets (MiCA). Deze nieuwe regels moeten er niet alleen voor zorgen dat de EU meer grip krijgt op de crypto industrie, maar ook een positieve impact hebben op crypto bedrijven. Dergelijke bedrijven snakken namelijk naar duidelijkheid.

Win crypto met de gratis crypto-quiz

Crypto Insiders presenteert een spannende quiz over de cryptowereld van 2023. Doe mee op 5 januari om 13:00 uur en maak kans op 5 miljoen Shiba Inu, 20 XRP of andere fantastische crypto-beloningen. Volg ons op Instagram en doe morgen om 13:00 mee met de crypto quiz!

Meedoen
Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie