Roy van Krieken Roy van Krieken
04/01/2024 14:39 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/01/2024 14:19

Crypto en banken onder nieuw EU vergrootglas: diepgaand onderzoek

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
crypto-wet-EU-regulatie-EBA-FSB

Foto: Shutterstock/Ivan Marc

Met de toenemende integratie tussen cryptocurrencies en traditionele banken staan Europese toezichthouders op scherp. Een recent onderzoek vanuit de EU heeft tot doel de interactie tussen banken en crypto bedrijven grondig te analyseren. Opnieuw een stap in de richting van het onder controle krijgen van de crypto industrie door de EU.

Miljarden aan Bitcoin in Amerikaanse schatkist? Experts verdeeld
Miljarden aan Bitcoin in Amerikaanse schatkist? Experts verdeeld

EU gaat banken onderzoeken

Het onderzoek, op poten gezet door de EBA in samenwerking met de Europese Systeemrisicoraad (ESRB) en de Financial Stability Board (FSB), richt zich op het in kaart brengen van de verbindingen tussen traditionele banken en niet-traditionele financiële entiteiten (non-bank financial institution, of NBFI). Dit omvat hedgefondsen, private equity, en vooral, crypto-platformen zoals exchanges en brokers. José Manuel Campa, de voorzitter van de EBA, benadrukte in een interview met de Financial Times het belang van een diepgaand inzicht in deze ‘onderliggende keten’ om de potentiële besmettingsrisico’s tussen bancaire en niet-bancaire financiële instellingen te begrijpen, vooral in tijden van financiële stress. Meten is weten.

“We zouden meer moeten doen en dat gaan we ook doen. We moeten inzicht hebben in de hele onderliggende keten bij NBFI’s”, aldus Campa.

De EBA heeft volgens Campa al gekeken naar de blootstelling van banken aan NBFI’s, waaronder bijvoorbeeld leningen. Campa stelt dat dit proces behoorlijk uitdagend kan gaan worden, aangezien niet alle data even betrouwbaar, of überhaupt beschikbaar is. Dat geldt zeer waarschijnlijk ook in veel gevallen voor crypto-instellingen.

Volgens de Europese autoriteiten hebben NBFI’s meer dan $200 biljoen aan activa onder beheer. Dat is bijna de helft van alle financiële activa over de hele wereld. Niet bepaald een kleine groep financiële instellingen dus.

Advertentie

Europese crypto regulatie vordert gestaag

De EU is al langere tijd bezig met het opzetten van een duidelijk en uniform regelgevend stelsel wat betreft cryptocurrencies. Het kopstuk hierin is het zogeheten Markets in Crypto-Assets (MiCA). Deze nieuwe regels moeten er niet alleen voor zorgen dat de EU meer grip krijgt op de crypto industrie, maar ook een positieve impact hebben op crypto bedrijven. Dergelijke bedrijven snakken namelijk naar duidelijkheid.

Win crypto met de gratis crypto-quiz

Crypto Insiders presenteert een spannende quiz over de cryptowereld van 2023. Doe mee op 5 januari om 13:00 uur en maak kans op 5 miljoen Shiba Inu, 20 XRP of andere fantastische crypto-beloningen. Volg ons op Instagram en doe morgen om 13:00 mee met de crypto quiz!

Meedoen
Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
politie rotterdam kraakt crypto met honderden slachtoffers
Cryptoscams opgespoord door politie Rotterdam: Honderden slachtoffers ontdekt
Na Nederland gaan de VS de strijd aan met crypto-dienst Tornado Cash
Niet crypto maar cash geld is een dreiging voor terrorisme, volgens onderzoekers
Advertentie