Simon Bosch Simon Bosch
09/02/2024 18:27 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/02/2024 17:27

‘Crypto meer gebruikt door criminelen dan dollars’ toch niet waar

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
'Crypto meer gebruikt door criminelen dan dollars' toch niet waar

Foto: urfin/Shutterstock

Overheden klagen al jaren over hoe cryptocurrencies gebruikt worden door criminelen voor het witwassen van geld en voor het financieren van terroristen. Transacties doen met cryptocurrencies kan namelijk buiten het traditionele financiële systeem om. Maar crypto wordt volgens critici veel minder gebruikt door criminelen dan aanvankelijk werd gedacht. Veel overheden hebben dit lang ontkent, maar de Amerikaanse overheid bevestigt dit nu eigenlijk.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Criminelen gebruiken veel meer cash dan crypto

In een drietal onderzoeksrapporten beschrijft het Amerikaanse Ministerie van Financiën de aandachtspunten voor 2024 omtrent witwassen, terrorismefinanciering en andere georganiseerde misdaad. Ook criminelen moeten hun financiën regelen, en geld witwassen via crypto zou volgens veel crypto-tegenstanders een uitstekende manier daarvoor zijn.

De rapporten beschrijven uitgebreid dat het gebruik van crypto door criminelen de afgelopen jaren is geëxplodeerd. Tussen 2021 en 2022 heeft de overheid een toename van 183% gemeten in de gestolen bedragen. Maar volgens het ministerie gebruiken criminelen voor witwassen voornamelijk cash dollars. Dit komt doordat cash enige anonimiteit met zich meebrengt. Criminelen zouden dit in grote hoeveelheden hebben weggesmokkeld.

In 2023 waren er in totaal 1.480 inbeslagnames van geld dat de Verenigde Staten wilde verlaten, wat ongeveer 18 miljoen dollar waard was. Illegitiem geld dat de andere kant op wilde kwam van 1.010 verschillende bronnen en was 53 miljoen dollar waard. Uiteraard is dat maar het kleine deel dat is gepakt.

Advertentie

Onderzoek overheid komt overeen

Ook gaat het ministerie uitgebreid in op terrorismefinanciering en andere vormen van georganiseerde misdaad, alhoewel hier erg weinig specifieke cijfers in staan. Toch wordt ook voor die aspecten de rol van crypto op de achtergrond gezet.

Het lijkt erop dat de bevindingen van het ministerie overeenkomen met die van andere partijen. Nadat terrorismeorganisatie Hamas in oktober Israël de oorlog verklaarde lag de crypto-industrie zwaar onder vuur, doordat dit soort organisaties hun activiteiten zou hebben gefinancierd met cryptocurrencies. Toch bleek niet veel later dat dit zwaar overdreven was. In het geval van Hamas zou hier zelfs geen enkel bewijs voor zijn.

Onlangs bleek uit een onderzoek van blockchain-analysedienst Chainalysis dat criminelen in 2023 24,2 miljard dollar aan cryptocurrencies hebben ontvangen via allerlei soorten criminaliteit. Dat is veel meer dan wat de overheid aan crimineel cash in beslag heeft genomen, maar het suggereert ook dat de overheid veel cash geld mis zou kunnen lopen. Het handige van blockchains is dat de meeste

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie