Erik Juffermans Erik Juffermans
13/05/2023 05:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/05/2023 05:00

Crypto oorlog: Oekraïne en VS jagen op bitcoin van Russen

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto oorlog: Oekraïne en VS jagen op bitcoin van Russen

Foto: evan_huang/Shutterstock

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland ploetert voort. Naast de fysieke dimensie van de oorlog is er ook een strijd gaande aan het digitale front. Russische inlichtingendiensten zijn namelijk digitaal zeer ijverig, ook als het gaat om crypto activiteit. De Internal Revenue Service (IRS), de Amerikaanse belastingdienst, gaat samen met analysefirma Chainalaysis voortaan Oekraïense autoriteiten opleiden om Russische crypto activiteit tegen te gaan.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Oekraïners worden getraind

Dit werd bekendgemaakt in een aankondiging door de IRS op donderdag. Een van de problemen is het gebruik van crypto door Russische oligarchen. Deze maken gebruik van crypto transacties om bepaalde opgelegde sancties te omzeilen. De IRS doneert samen met Chainalysis blockchain analysemiddelen aan de de Oekraïense autoriteiten.

Ook heeft er een trainingssessie plaatsgevonden met 50 Oekraïense werknemers. In de toekomst zullen er één op één trainingssessies plaatsvinden. 

“Deze trainingen helpen deelnemers hun digitale onderzoeksvaardigheden te verbeteren om de bron van blockchain transacties te traceren en andere informatie te achterhalen. Het delen van middelen helpt niet alleen het financiële systeem van de Verenigde Staten, maar van de hele wereld.”

Crypto speelt een grote rol

Crypto speelt zoals gezegd een grote rol in het militaire conflict tussen Rusland en Oekraïne. Zo wordt het gebruikt voor het bovengenoemde omzeilen van sancties, maar ook voor het financieren van de oorlog en voor humanitaire doeleinden. Volgens de Nationale Politie van Oekraïne komt de samenwerking op een goed moment.

“We zien vaak inzamelacties in de vorm van crypto, omdat Rusland gelooft in het omzeilen van sancties met behulp van crypto assets. De training komt op een uitgelezen moment en biedt een sterk impuls voor nog meer effectief werk van de cyberpolitie in dit gebied.”

Aldus Yurii Vykhodets van de cyberafdeling van de Oekraïense politie. Er lijkt echter geen einde te komen aan het conflict, beide partijen lijken tot het uiterste te willen gaan, zowel op de grond als in de digitale wereld. Eduard Fedorov, directeur van het Economisch Veiligheidsbureau van Oekraïne benadrukt: “We bieden weerstand tegen de agressor niet enkel op het strijdveld, maar ook op het economische front.”

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie