Thom Derks Thom Derks
27/02/2023 14:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 11:27

Oekraïne haalde al 70 miljoen dollar aan crypto donaties op

Nieuws
Oekraïne haalde al 70 miljoen dollar aan crypto donaties op

Foto: Yalcin Sonat/Shutterstock

Sinds de start van het conflict met Rusland in februari 2022, haalde Oekraïne al meer dan 70 miljoen dollar aan crypto-donaties op. De meeste donaties kwamen opvallend genoeg binnen in de vorm van ethereum (ETH). In totaal haalde het land 28,9 miljoen dollar aan ether op, 22,8 miljoen dollar aan bitcoin (BTC) en ruim 11,6 miljoen dollar aan Tether (USDT). Dat blijkt uit nieuwe data van Chainalysis:

Nederlanders stemmen: hoe ver zitten we in de bitcoin bullmarkt?

Advertentie

De Oekraïense vlag als NFT

Het meest spraakmakende geldbedrag dat werd opgehaald tijdens de oorlog was misschien wel de 6,1 miljoen dollar voor een non-fungible token (NFT) van de Oekraïense vlag. Die werd uiteindelijk door UkraineDAO geveild en daar werd dus dat onnoemelijk hoge bedrag mee opgehaald.

Het is nog maar de vraag of de koper nog steeds blij is met zijn beslissing om daar 6,1 miljoen dollar voor te betalen. Al gaat het waarschijnlijk om een enorme rijkaard, die op deze manier een bijdrage aan het conflict wilde leveren. Als je winst wil maken, dan investeer je immers wel in andere zaken.

Ongeveer 80 procent van de 70 miljoen dollar die werd opgehaald kwam in de eerste maanden van de oorlog binnen. Hoe langer een conflict duurt, hoe minder aandacht ervoor bestaat. Op zich is dat een logische ontwikkeling die we altijd en overal in de geschiedenis terug zien komen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

De snelheid van crypto

Als je het aan de Oekraïense minister van digitale zaken Alex Bornyakov vraagt, is vooral de snelheid van crypto een voordeel. “Als we de traditionele financiële systemen hadden gebruikt, dan had het dagen kunnen duren […] We slaagden erin om in korte tijd allerlei cruciale items te kopen met crypto. Wat ik niet had verwacht was dat 60 procent van onze leveranciers crypto accepteerden”, aldus Bornyakov.

Het lijkt erop dat de donaties richting Oekraïne ook voor een hogere mate van crypto-adoptie zorgde in het land. In september publiceerde Chainalysis namelijk een onderzoeksrapport, waarin uitkwam dat Oekraïne na Vietnam en de Filipijnen op plek drie staat qua adoptie.

Overigens hebben pro-Russische militaire groepen crypto ook gebruikt om geld op te halen voor hun oorlogsdaden. Volgens Chainalysis gebruiken zij dat geld om militaire aankopen te doen, maar ook om desinformatie en propaganda te verspreiden.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie