Timo Bult Timo Bult
05/04/2021 11:47 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/04/2021 11:47

Crypto van Japanse centrale bank gaat 1e fase in

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto van Japanse centrale bank gaat 1e fase in

Foto: 3rdtimeluckystudio/Shutterstock

Overheden kijken soms argwanend naar crypto, maar toch zien we steeds meer landen de technologie inzetten voor zogenaamde central-bank issued digital currencies (CBDC). Dit zijn cryptocurrencies uitgegeven door centrale banken waarvan de waarde aan de fiat valuta van het desbetreffende land is verbonden. Japan loopt op dit gebied behoorlijk voorop!

De centrale bank van het land meldt vandaag dat fase 1 van zijn CBDC-programma officieel is begonnen. De fase zal duren tot maart 2022. Gedurende deze periode worden verschillende aspecten getest:

“In PoC Fase 1 is de Bank van plan om een testomgeving voor het CBDC-systeem te ontwikkelen en experimenten uit te voeren met de basisfuncties die de kern vormen van CBDC als betaalinstrument, zoals uitgifte, distributie en aflossing. Deze fase loopt tot en met maart 2022 voor een periode van één jaar.”

Het project bestaat uit drie fases. Zodra fase 1 met succes wordt afgerond, zal de centrale bank in fase 2 meer specifieke testen uitvoeren waarna in fase 3 ook bedrijven en consumenten worden betrokken bij tests.

Opvallend is dat de Japanse centrale bank niet per se van plan is om een CBDC te lanceren. Naar schatting wordt 65% van de betalingen namelijk nog met contant geld geld gedaan. Een digitale munt zou hierdoor eigenlijk overbodig zijn.

Toch wil het goed voorbereid zijn mocht het alsnog nodig zijn. Dergelijke centrale bank crypto bieden centrale banken handige tools om allerlei economische maatregelen te implementeren. Daarnaast biedt het consumenten natuurlijk een gemakkelijke manier om te betalen in winkels wat de frictie in de economie zou moeten verkleinen.

Vorige zomer kondigde de Japanse centrale bank aan dat het topeconoom Kazushige Kamiyama heeft aangenomen als hoofd voor het CBDC project van het land.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie