Kevin Schijven Kevin Schijven
10/01/2024 16:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/01/2024 16:30

Crypto wetgeving in Turkije bereikt laatste fase, wat betekent dit?

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto wetgeving in Turkije bereikt laatste fase, wat betekent dit?

Foto: Drop of Light/Shutterstock

De Turkse regering staat op het punt om eindelijk haar regelgeving voor crypto af te ronden en in te voeren.

De Turkse minister van Financiën, Mehmet Şimşek, meldt dat de laatste technische details van de nieuwe regelgeving momenteel worden beoordeeld.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Turkije krijgt binnenkort nieuwe crypto regelgeving

Turkije wil meerdere concepten in de crypto-industrie wettelijk definiëren en een vergunningsysteem opzetten voor handelsplatformen in het land.

De nieuwe richtlijnen verplichten crypto exchanges om licenties te verkrijgen van de Turkse financiële toezichthouder, de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), of Capital Markets Board of Turkey (CMB).

Er komen daarnaast wettelijke definities voor ‘crypto-activa, ‘crypto-wallets’, ‘crypto-activa serviceproviders’, ‘crypto-activa custody service’, en ‘crypto-activa koop- en verkoopplatformen’.

De definitie voor cryptovaluta luidt als volgt: “ontastbare activa die elektronisch kunnen worden gecreëerd en opgeslagen met behulp van gedistribueerde ledger technologie of een soortgelijke technologie, verspreid over digitale netwerken, en in staat zijn om waarde of rechten uit te drukken.”

Het neemt deze stappen in overeenstemming met de normen en eisen van de Financial Action Task Force (FATF). Merkwaardig is dat deze regelgeving niet ingaat op het belastingregime voor cryptovaluta in het land.

Advertentie

De adoptie van crypto in Turkije

Turkije wil met de nieuwe regelgeving investeerders beschermen en de risico’s in de handel van cryptovaluta verminderen.

“Ons voornaamste doel met de regulering van crypto-assets is om het vertrouwen in dit gebied te vergroten en de risico’s die kunnen ontstaan te elimineren,” aldus Şimşek.

De nieuwe wetgeving is een cruciale stap in de adoptie van crypto in Turkije. Cryptovaluta zijn al zeer populair in het land. Volgens een recent onderzoek van analysebedrijf Chainalysis neemt Turkije de vierde plaats wereldwijd in als het gaat om transactievolumes.

Volgens een rapport uit september vorig jaar van crypto exchange KuCoin bezit maar liefst 52% van Turken crypto, een bizar hoog aantal.

Dat heeft waarschijnlijk te maken met de extreem hoge inflatie dat het land kampt.  Ook heeft Turkije te maken gehad met grootschalige fraude bij enkele crypto beurzen. Zo kreeg de oprichter van het ingestorte Thodex beurs maar liefst 11.000 jaar celstraf opgelegd.

Eind vorig jaar was op Crypto Insiders te lezen dat crypto voorstanders nu aan het roer zijn bij de centrale bank van het land.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie