Erik Juffermans Erik Juffermans
08/09/2023 17:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/09/2023 17:30

Van crypto ondernemer naar 11000 jaar gevangenisstraf, dit gebeurde er

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Rechterhand van FTX's 'cryptokoning' moet ook jaren de cel in

Foto: txking/Shutterstock

De oprichter van de voormalige Turkse crypto exchange Thodex, Faruk Özer, is veroordeeld tot 11.196 jaar in de gevangenis. Dit melden lokale mediakanalen

In april 2021 ging de exchange plotseling offline en diens 400 duizend klanten stonden met lege handen. Özer verdween naar Albanië maar werd een jaar later opgepakt en uitgeleverd aan zijn thuisland. Zijn proces is inmiddels afgelopen en voorlopig komt Özer dus niet meer vrij.

Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen

Turks crypto schandaal

Naast Özer zelf hebben zijn broer en zus dezelfde straf gekregen. Ook is er een boete van 135 miljoen Turkse lira opgelegd. Dit is omgerekend 5 miljoen euro. Naast het drietal hebben 16 anderen ook forse straffen gekregen. 

Nadat Özer in april 2021 naar Albanië vluchtte, kreeg hij van Interpol een zogenaamde ‘red notice’. In augustus 2022 werd hij gearresteerd en terug naar Turkije gebracht. Bij aankomst werd hij gearresteerd en aangeklaagd voor meerdere criminele overtredingen waaronder fraude en witwassen. De openbaar aanklager eiste zelfs een celstraf van 40.000 jaar. In totaal stal Özer $2 miljard van in totaal 400 duizend Thodex klanten. 

Crypto is populair in Turkije

Het was uiteraard een groot fiasco, crypto is namelijk zeer populair in Turkije. Het land heeft al lang te kampen met torenhoge inflatie en veel Turken zoeken hun heil in crypto. De Turkse lira verliest met de dag meer waarde en crypto is een van de weinige toegankelijke assets waar Turken hun koopkracht mee kunnen beschermen.

Een recent onderzoek van de crypto exchange Kucoin zocht uit hoe populair crypto eigenlijk is in Turkije. Volgens het onderzoek bezit meer dan de helft (52 procent) van alle Turken crypto. Ook Kucoin concludeert dat deze immense populariteit te wijten is aan de oplopende inflatie in het land.

“Volgens onze bevindingen en eerdere rapporten indiceert de enorme stijging van het aantal crypto investeerders in Turkije een toenemende interesse en adoptie van crypto als een bescherming tegen inflatie, zeker nu de Turkse Lira meer dan 50% van zijn waarde tegenover de Amerikaanse Dollar heeft verloren.”

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Trump luidt noodklok, vreest Chinese crypto-revolutie
Waarom Bitcoin explosief stijgt na de mislukte aanslag op Trump
Exclusief Bitcoin-diner: Trump verkoopt 150 plaatsen voor miljoenen
Aantal Amerikanen met crypto gekrompen naar 18 miljoen
Miljarden aan Bitcoin in Amerikaanse schatkist? Experts verdeeld
Advertentie