Kevin Schijven Kevin Schijven
22/04/2021 14:23 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/04/2021 14:23

Turkse exchange met $10 miljard aan crypto legt plotseling handel stil, CEO verdwijnt – is dit een exit scam?

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Turkse exchange met $10 miljard aan crypto legt plotseling handel stil, CEO verdwijnt - is dit een exit scam

Thodex, een grote Turkse cryptocurrency-exchange, heeft gisteren plotseling alle handel stilgelegd. De bitcoin (BTC) beurs is nu compleet ontoegankelijk en klanten maken zich zorgen. Meer dan 390.000 gebruikers kunnen plotseling niet meer bij hun geld en crypto die nog op de Turkse beurs staan.

Thodex, opgericht in 2017, meldt op zijn website dat de crypto-beurs vier tot vijf dagen dicht moet. Het bedrijf beweert dat banken en investeringsfondsen willen investeren in de beurs en om dit rond te krijgen moeten alle transacties worden stopgezet.

Thodex meldt niet om welke investeerder(s) het gaat, noch waarom de beurs tijdelijk stilgelegd moet worden. Het bedrijf meldt wel dat het “negatieve nieuws op het internet niet de waarheid weerspiegelt.”

Klanten zijn boos en de hele zaak ziet er zeer verdacht uit. Faruk Fatih Özer, CEO van Thodex, heeft inmiddels al zijn sociale-media accounts verwijderd en is naar verluidt vertrokken naar Albanië.

De crypto-beurs voerde onlangs een Dogecoin (DOGE) campagne. Iedereen die tussen 15 maart en 15 april aanmeldde bij Thodex, zou 150 DOGE gratis ontvangen. Dat trok duizenden nieuwe gebruikers en er zou meer dan 4 miljoen DOGE tokens zijn verdeeld, maar veel klanten melden nu dat zij nooit wat hebben ontvangen.

Advocaat Oğuz Evren Kılıç, heeft een klacht ingediend. Hij vreest dat het om een zogeheten exit scam of rug pull gaat. Naar schatting zou de beurs wellicht ergens tussen de $2 en $10 miljard aan crypto beheren. Kılıç vergelijkt het voorval dan ook met Mt. Gox:

We zullen helaas nog enkele dagen moeten afwachten om te zien of het hier daadwerkelijk om rug pull gaat en wat de impact hiervan is op de markt en koersen. Turkije verbood vorige week nog betalingen met crypto wat de timing van dit nieuws extra verdacht maakt.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie