Kevin Schijven Kevin Schijven
07/04/2022 18:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/04/2022 18:04

Turkije eist 40.000 jaar gevangenisstraf tegen vermiste crypto CEO

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Turkije eist 40.000 jaar gevangenisstraf tegen vermiste crypto CEO

Foto: idiltoffolo/Shutterstock

Wellicht herinner je nog het crypto nieuws van een jaar geleden over Thodex, een grote cryptocurrency-exchange uit Turkije. De Turkse beurs werd vorig jaar april plotseling stilgelegd en maar liefst 390.000 klanten konden niet meer bij hun geld noch hun cryptocurrencies.

De klanten vreesden snel dat het om een zogenaamde rug pull, een soort exit scam, ging. Een dag later werden maar liefst 62 mensen opgepakt die naar verluidt betrokken waren bij de oplichting. De CEO van Thodex, Faruk Fatih Özer, was echter spoorloos.

Nu blijkt dat een Turkse openbaar aanklager gevangenisstraffen eist van maar liefst 40.564 jaar voor elk van 21 verdachten die verbonden zijn aan de zaak. Daaronder valt ook de vermiste CEO, meldt persbureau Bloomberg.

De verdachten worden beschuldigd van fraude, witwaspraktijken en het opzetten van een criminele organisatie. De Turkse politie heeft echter nog steeds niet de CEO op kunnen sporen.

Özer beloofde ooit dat hij de investeerders terug zou betalen en terug zou keren naar Turkije. Echter is sindsdien niets meer van hem gehoord. Özer werd voor het laatste vorig jaar april gezien op een luchthaven in Istanbul. Ook Interpol is inmiddels naar hem op zoek.

Solana-ontwikkelaars komen bijeen wegens dringende problemen
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

$2,6 miljard aan crypto gestolen

In eerste instantie kwam naar buiten dat de beurs verantwoordelijk is voor het verlies van maar liefst $24 miljoen. Volgens een recent onderzoek van Chainalysis komt dit echter zelfs op $2,6 miljard uit. Thodex was daarmee in zijn eentje verantwoordelijk voor 90% van alle verliezen in 2021 via rug pulls.

Thodex trok grote groepen investeerders aan met grote beloftes en weggeefacties. Ook trok de beurs veel Turken aan die bescherming zochten tegen de extreme inflatie in het land en de instabiele lira.

De adoptie van crypto in Turkije nam in 2021 in rap tempo toe en tegen het eind van het jaar lag het aantal bitcoin (BTC) transacties in het land boven de miljoen per dag. Inmiddels zou volgens een enquête van KuCoin maar liefst 40% al in crypto actief zijn.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie