Erik Juffermans Erik Juffermans
16/02/2023 06:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/02/2023 06:12

De SEC bereidt een nieuwe aanval op de crypto industrie voor

Nieuws
Guerra en el crypto espacio, parte 1: ¿Qué es la poderosa SEC?

Foto: Mark Van Scyoc / Shutterstock.com

De Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) lijkt op oorlogspad te zijn. Afgelopen week ging de toezichthouder achter Kraken aan omtrent zijn staking diensten en de afgelopen dagen stonden in het thema van de beschuldigingen op de BUSD stablecoin van Binance. Nu blijkt de SEC met een wetsvoorstel een nieuw doelwit te hebben: ‘qualified custodians,’ ofwel gekwalificeerde bewaardiensten van crypto. Dit kan ook gevolgen hebben op pensioenfondsen, hedgefondsen en investeringsmaatschappijen, meldt Bloomberg.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Geen crypto bewaring?

De SEC is niet blij met platformen die crypto assets voor hun klanten beheren. Het FTX fiasco heeft aangetoond dat dit niet zo betrouwbaar is als het op voorhand vaak lijkt. Vandaag zal de SEC stemmen over het eerdergenoemde wetsvoorstel. Bij een meerderheid zal het voorstel de volgende fase ingaan. 

Mocht het voorstel geaccepteerd en toegepast worden, dan is de kans groot dat dit soort bedrijven geen crypto meer mogen bewaren voor hun klanten. Ze moeten deze dan wellicht bij derde partijen onderbrengen. Het is momenteel onduidelijk of crypto exchanges hier ook onder zullen vallen.

Crypto self-custody

Voor institutionele investeerders zal dit slecht nieuws zijn. Particuliere investeerders hebben hier wellicht minder moeite mee. In crypto-land wordt meestal aangeraden om niet je crypto op exchanges te laten staan, maar ze zelf te bewaren. Het belang van deze self-custody, op bijvoorbeeld een hardware wallet, zal bij doorvoering van het voorstel een prominentere rol gaan spelen. Maar dit scenario heeft ook implicaties. 

De CEO van Binance, Changpeng Zhao, meende in december vorig jaar dat maar een klein deel van crypto gebruikers hiermee goed kan omgaan:

“De meeste mensen verliezen hun hardware wallet, of ze hebben geen goede backup van hun beveiligingssleutels. Vaak versleutelen ze hun backup niet goed of schrijven ze het gewoon op een stukje papier. Als iemand anders het dan ziet kunnen ze het geld stelen.”

Eerder deze week was Paxos, de uitgever van Binance’s BUSD al het doelwit van de SEC. De Amerikaanse toezichthouder schakelt nu dus door, en richt het vizier op bewaardiensten. Langzamerhand probeert de SEC de crypto sector in een de hoek te drukken en lijken grote veranderingen aanstaande. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement