Erik Juffermans Erik Juffermans
16/02/2023 06:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/02/2023 06:12

De SEC bereidt een nieuwe aanval op de crypto industrie voor

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Guerra en el crypto espacio, parte 1: ¿Qué es la poderosa SEC?

Foto: Mark Van Scyoc / Shutterstock.com

De Amerikaanse Security and Exchange Commission (SEC) lijkt op oorlogspad te zijn. Afgelopen week ging de toezichthouder achter Kraken aan omtrent zijn staking diensten en de afgelopen dagen stonden in het thema van de beschuldigingen op de BUSD stablecoin van Binance. Nu blijkt de SEC met een wetsvoorstel een nieuw doelwit te hebben: ‘qualified custodians,’ ofwel gekwalificeerde bewaardiensten van crypto. Dit kan ook gevolgen hebben op pensioenfondsen, hedgefondsen en investeringsmaatschappijen, meldt Bloomberg.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Geen crypto bewaring?

De SEC is niet blij met platformen die crypto assets voor hun klanten beheren. Het FTX fiasco heeft aangetoond dat dit niet zo betrouwbaar is als het op voorhand vaak lijkt. Vandaag zal de SEC stemmen over het eerdergenoemde wetsvoorstel. Bij een meerderheid zal het voorstel de volgende fase ingaan. 

Mocht het voorstel geaccepteerd en toegepast worden, dan is de kans groot dat dit soort bedrijven geen crypto meer mogen bewaren voor hun klanten. Ze moeten deze dan wellicht bij derde partijen onderbrengen. Het is momenteel onduidelijk of crypto exchanges hier ook onder zullen vallen.

Crypto self-custody

Voor institutionele investeerders zal dit slecht nieuws zijn. Particuliere investeerders hebben hier wellicht minder moeite mee. In crypto-land wordt meestal aangeraden om niet je crypto op exchanges te laten staan, maar ze zelf te bewaren. Het belang van deze self-custody, op bijvoorbeeld een hardware wallet, zal bij doorvoering van het voorstel een prominentere rol gaan spelen. Maar dit scenario heeft ook implicaties. 

De CEO van Binance, Changpeng Zhao, meende in december vorig jaar dat maar een klein deel van crypto gebruikers hiermee goed kan omgaan:

“De meeste mensen verliezen hun hardware wallet, of ze hebben geen goede backup van hun beveiligingssleutels. Vaak versleutelen ze hun backup niet goed of schrijven ze het gewoon op een stukje papier. Als iemand anders het dan ziet kunnen ze het geld stelen.”

Eerder deze week was Paxos, de uitgever van Binance’s BUSD al het doelwit van de SEC. De Amerikaanse toezichthouder schakelt nu dus door, en richt het vizier op bewaardiensten. Langzamerhand probeert de SEC de crypto sector in een de hoek te drukken en lijken grote veranderingen aanstaande. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie