Erik Juffermans Erik Juffermans
16/09/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/09/2023 07:00

Duitse crypto sector groeit fors, ondanks wereldwijde daling

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Duitse crypto sector groeit fors, ondanks wereldwijde daling

Foto: ezphoto/Shutterstock

Ondanks een wereldwijde daling van de blockchain markt, maakte de Duitse crypto sector een verrassende groei door. Dit blijkt uit een nieuw rapport van Crypto Valley Venture Capital (CVVC). De Duitse crypto sector zag in totaal $355 miljoen aan investeringen verdeeld over 34 deals binnenkomen, wat neerkomt op een stijging van 3% op jaarbasis. De data gaat over het derde kwartaal van 2022 tot het tweede kwartaal van 2023.

Duitsland koopt $111 miljoen aan bitcoin terug van cryptobeurzen
Duitsland koopt $111 miljoen aan bitcoin terug van cryptobeurzen

Globale daling in crypto, Duitsland groeit

Duitsland nam daarmee 2,4% van de wereldwijde blockchain-investeringen en 2,5% van de wereldwijde deals voor zijn rekening, vergeleken met respectievelijk 0,9% en 1,9% in 2022.

Vrijwel alle andere jurisdicties wereldwijd ervaren in 2023 tot dusverre een daling van de investeringen in crypto-gerelateerde projecten. Duitsland heeft juist vooruitgang geboekt. Terwijl wereldwijd de financiering met 62% is gedaald en het aantal transacties met 44%, blijft de Duitse crypto sector stappen zetten.

De daling van de hoeveelheid investeringen in de crypto wereld wordt onder andere toegeschreven aan een gebrek aan innovatie. Volgens Tony Cheng van Foresight Ventures hebben veel van de facetten in de crypto-industrie, zoals zero-knowledge proofs, layer-2 oplossingen en nonfungible tokens (NFT’s), hun belofte al waargemaakt. Wellicht zijn investeerders bang dat er weinig meer te behalen valt. Dit kan een reden zijn waarom durfkapitaalbedrijven zich terugtrekken uit de sector.

Wat maakt Duitse crypto sector uniek?

De opkomst van Duitsland als een blockchain-hub toont aan dat het land wellicht een streepje voor heeft op andere Europese landen. De crypto groei in Duitsland gaat hand in hand met de evoluerende crypto wetgeving in het land, die privacy en persoonlijke veiligheid prioriteit geeft. Deze regelgeving en diens duidelijkheid trekt wellicht blockchain en Web3 bedrijven aan. 

Ulrike Lierow-Schad, de Managing Director van CV Labs Berlin, zegt daar het volgende over. 

“Duitsland heeft zich sterk gevestigd als een hub voor blockchain-ontwikkelingen en kan mogelijk als model dienen voor andere regio’s. Door wetgevingen door te voeren kan Duitsland de weg leiden naar een diepere samenwerking tussen diens robuuste financiele sector en de innovatieve wereld van blockchain technologie om processen te verbeteren, transparantie te vergroten en innovatie te versnellen.”

Duitsland blijft dus een lichtpuntje in de wereld van blockchain, met een groeiende financiering ondanks wereldwijde uitdagingen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Waarom dalen PEPE, Floki en Dogwifhat harder dan bitcoin?
AI voorspelt: Deze memecoins exploderen bij bitcoin koers van $100.000
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Advertentie