Roy van Krieken Roy van Krieken
04/06/2021 06:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/06/2021 06:04

Een digitale euro in strijd tegen crypto? ECB zegt dat het nodig is

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Een digitale euro in strijd tegen crypto? ECB zegt dat het nodig is

Er bestaat al geruime tijd discussie over binnen de Europese Centrale Bank (ECB). Moet er een digitale euro komen of niet? In maart van dit jaar kwam via Christine Lagarde, president van de ECB, nog naar buiten dat een eventuele digitale euro nog jaren zou gaan duren als deze er überhaupt zou komen. 

In het jaarverslag van 2021 met de naam ‘de internationale rol van de euro’ heeft de ECB een waarschuwing uitgebracht. Een waarschuwing dat er wellicht wel degelijk een digitale euro moet komen. Dit om ervoor te zorgen dat bepaalde ‘kunstmatige valuta’s’ niet het speelveld zullen domineren. Economen Ferrari en Mehl noemen de opkomst van dergelijke valuta’s door buitenlandse tech reuzen als potentiële dreiging. Waarschijnlijk doelt de ECB hier op projecten zoals Diem van Facebook.

Volgens deze twee economen zou een situatie waarin buitenlandse bedrijven het betalingssysteem domineren kunnen zorgen voor een afbraak van de stabiliteit van het financiële systeem. Daarnaast zouden individuen kwetsbaar zijn, omdat er zo veel macht in handen is van een paar grote private partijen. 

Mocht uiteindelijk over een paar jaar toch de digitale euro verschijnen dan zal dat in de vorm van een central bank digital currency (CBDC) zijn. Dit zijn cryptocurrencies, ofwel stable coins, die zijn gekoppeld aan de waarde van de achterliggende valuta. In dit geval dus de euro. Volgens Ferrari en Mehl van de ECB zijn er een aantal scenario’s te bedenken waar een dergelijke CBDC noodzakelijk wordt.

Volgens het jaarrapport zou een eventuele CBDC digitale euro ook het huidige systeem voor grensoverschrijdende betaling kunnen verbeteren. Het gebruik van een digitale euro zou er namelijk voor kunnen zorgen dat men niet meer in vreemde valuta’s hoeft te betalen voor internationale transacties. Dit zou leiden tot een vermindering van de kosten van dergelijke transacties. Volgens het rapport zou dit weer tot een expansie van wereldwijde e-commerce kunnen zorgen.

De ECB overweegt dus heel serieus om een digitale euro in te voeren. Feit blijft dat dit in elk scenario nog jaren zal gaan duren.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie