Kevin Schijven Kevin Schijven
18/07/2021 11:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/07/2021 11:05

El Salvador wil naast bitcoin (BTC) wellicht ook een eigen crypto uitbrengen en nog dit jaar

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
El Salvador wil naast bitcoin (BTC) wellicht ook een eigen crypto uitbrengen en nog dit jaar

El Salvador nam onlangs als eerste land ter wereld een bitcoin (BTC) wet aan. Daarmee wordt, als alles goed verloopt, de cryptocurrency in september een wettelijk betaalmiddel in het Centraal-Amerikaanse land.

Nu blijkt dat de overheid van El Salvador ook een eigen crypto uit wil geven en wellicht nog voor het einde van dit jaar. Dat meldt El Faro, een Latijns-Amerikaanse online krant, op 16 juli.

Het zou dan om een nationale stablecoin gaan. Stablecoins zijn crypto waarvan de waarde gekoppeld is aan een andere valuta of activa. Nationale stablecoins worden uitgegeven door een centrale bank en worden meestal een central bank digital currency, of CBDC, genoemd.

De nieuwe crypto heet voorlopig de “Colón-Dollar” en zou El Salvador na 20 jaar weer een eigen nationale valuta geven. Het land nam in 2001 de Amerikaanse dollar als de nationale valuta aan.

Het nieuws is afkomstig van een videoconferentie tussen Ibrajim en Yusef Bukele, de broers van de president van El Salvador, Nayib Bukele, en bedrijven als Strike, WhizGrid en Cardano. Het is onduidelijk of El Faro met Cardano eigenlijk IOHK bedoelt, het bedrijf achter het Cardano netwerk.

Volgens El Faro is er voor nu nog geen bevestiging dat deze Colón-Dollar de Amerikaanse dollar zal vervangen in El Salvador. Ook zouden volgens perssecretaris Sanabria de broers geen formele functies in de regering bekleden. Toch zegt hij ook dat het geen geheim is dat de president naar zijn broers luistert en regelmatig met hen overlegt.

Daarnaast zouden er plannen zijn om blockchain-technologie te gebruiken bij het vastleggen van publieke en privé documenten als identiteitsgegevens en eigendomsbewijzen. Ook wil de regering een nieuwe financiële toezichthouder oprichten genaamd de El Salvador Blockchain Committee (ESBCC). Ibrajim Bukele zei onlangs in een andere meeting het volgende hierover:

“Dit is slechts het begin. In de toekomst willen we alle cryptocurrencies wettig betaalmiddellen maken, maar om dat te laten gebeuren, hebben we een overheidsinfrastructuur nodig die de taak aankan die ons te te wachten staat.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie