Simon Bosch Simon Bosch
22/09/2022 15:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/09/2022 15:10

Ethereum’s Vitalik Buterin slaat terug: ‘DAO’s zijn geen corporaties’

Nieuws
Ethereum’s Vitalik Buterin slaat terug: ‘DAO’s zijn geen corporaties’

Foto: ArtemisDiana/Shutterstock

Een tijdje geleden was er veel kritiek op Decentralized Autonomous Organizations (DAO’s). Deze bestuursvorm is volledig ontstaan in de crypto-industrie, maar volgens critici is het veel minder decentraal dan de naam suggereert. Ethereum (ETH)-medebedenker Vitalik Buterin is het hier niet mee eens.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Kritiek op DAO’s

De bekende programmeur schrijft op zijn blog regelmatig over de meest uiteenlopende onderwerpen binnen crypto. Deze keer zijn DAO’s aan de beurt. In juni verklaarde Elon Musks broer Kimbal dat de bestuursvorm vaak helemaal niet leidt tot een decentraal bestuur. In plaats daarvan zijn ze volgens hem vaak gemaakt voor het vergaren van invloed door de oprichter(s). Het concept leidt volgens het onderzoek van de ondernemer vaak tot een soort wolf in schaapskleren.

Niet veel later bevestigde een onderzoek van Chainalysis dat veel DAO’s vaak inderdaad enorm gecentraliseerd zijn. In feite zouden ze hetzelfde functioneren als corporaties, maar dan onder het mom van ‘DAO’. Dit trok ook de aandacht van overheden. Zo moest een wetsvoorstel in de VS ervoor zorgen dat eventuele inkomsten uit DAO’s moeten worden opgegeven bij de inkomstenbelasting. Dat is vrij logisch natuurlijk, maar blijkbaar worden DAO’s veel gebruikt voor belastingontwijking.

Advertisement

Ethereum-oprichter: “DAO’s zijn geen corporaties”

Vitalik Buterin neemt het juist op voor de nieuwe bestuursvorm. Hij stipt aan dat ‘DAO-idealisten’ vaak worden gezien als naïef en dat DAO’s volgens sommigen hoe dan ook inefficiënt zijn ten opzichte van gewone corporaties, maar daar is hij het niet mee eens.

Hij denkt dat beslissingen in twee categorieën passen: één waar een gecentraliseerde structuur beter past (het leger, technologische keuzes in crypto-protocollen) en één waar een decentrale manier beter werkt. Laatstgenoemde werkt volgens Vitalik beter bij maatschappelijke beslissingen, zoals juridische beslissingen, overheidsuitgaven en belastingpercentages. Daarvoor weten grote groepen namelijk beter wat ze willen en nodig hebben dan een kleine groep mensen die alle beslissingen voor de grote groep maakt.

Toch schrijft de programmeur ook dat sommige DAO’s een corporatie-achtige structuur nodig kunnen hebben om om te gaan met ‘onverwachte onzekerheden’. Afschrijven moeten we corporaties dus nog niet doen, als het aan Vitalik ligt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement