Simon Bosch Simon Bosch
22/09/2022 15:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/09/2022 15:10

Ethereum’s Vitalik Buterin slaat terug: ‘DAO’s zijn geen corporaties’

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Ethereum’s Vitalik Buterin slaat terug: ‘DAO’s zijn geen corporaties’

Foto: ArtemisDiana/Shutterstock

Een tijdje geleden was er veel kritiek op Decentralized Autonomous Organizations (DAO’s). Deze bestuursvorm is volledig ontstaan in de crypto-industrie, maar volgens critici is het veel minder decentraal dan de naam suggereert. Ethereum (ETH)-medebedenker Vitalik Buterin is het hier niet mee eens.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Kritiek op DAO’s

De bekende programmeur schrijft op zijn blog regelmatig over de meest uiteenlopende onderwerpen binnen crypto. Deze keer zijn DAO’s aan de beurt. In juni verklaarde Elon Musks broer Kimbal dat de bestuursvorm vaak helemaal niet leidt tot een decentraal bestuur. In plaats daarvan zijn ze volgens hem vaak gemaakt voor het vergaren van invloed door de oprichter(s). Het concept leidt volgens het onderzoek van de ondernemer vaak tot een soort wolf in schaapskleren.

Niet veel later bevestigde een onderzoek van Chainalysis dat veel DAO’s vaak inderdaad enorm gecentraliseerd zijn. In feite zouden ze hetzelfde functioneren als corporaties, maar dan onder het mom van ‘DAO’. Dit trok ook de aandacht van overheden. Zo moest een wetsvoorstel in de VS ervoor zorgen dat eventuele inkomsten uit DAO’s moeten worden opgegeven bij de inkomstenbelasting. Dat is vrij logisch natuurlijk, maar blijkbaar worden DAO’s veel gebruikt voor belastingontwijking.

Advertentie

Ethereum-oprichter: “DAO’s zijn geen corporaties”

Vitalik Buterin neemt het juist op voor de nieuwe bestuursvorm. Hij stipt aan dat ‘DAO-idealisten’ vaak worden gezien als naïef en dat DAO’s volgens sommigen hoe dan ook inefficiënt zijn ten opzichte van gewone corporaties, maar daar is hij het niet mee eens.

Hij denkt dat beslissingen in twee categorieën passen: één waar een gecentraliseerde structuur beter past (het leger, technologische keuzes in crypto-protocollen) en één waar een decentrale manier beter werkt. Laatstgenoemde werkt volgens Vitalik beter bij maatschappelijke beslissingen, zoals juridische beslissingen, overheidsuitgaven en belastingpercentages. Daarvoor weten grote groepen namelijk beter wat ze willen en nodig hebben dan een kleine groep mensen die alle beslissingen voor de grote groep maakt.

Toch schrijft de programmeur ook dat sommige DAO’s een corporatie-achtige structuur nodig kunnen hebben om om te gaan met ‘onverwachte onzekerheden’. Afschrijven moeten we corporaties dus nog niet doen, als het aan Vitalik ligt.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Crypto lucht op: SEC staakt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Crypto lucht op: SEC stopt onderzoeken naar 2 grote cryptobedrijven
Advertentie