EU_commissaris_cryptocurrencies_zijn_niet_meer_weg_te_denken_maar_regelgeving_is_nodig

EU Commissaris: cryptocurrencies zijn niet meer weg te denken, maar regelgeving is nodig

Na afloop van de informele bijeenkomst van leden van de Europese Raad van Economische en Financiële Zaken (Ecofin) in Wenen afgelopen vrijdag en zaterdag, is duidelijk geworden dat de EU zich zal concentreren op het in kaart brengen van regelgeving voor cryptocurrency en de classificatie ervan. Daarmee lijkt de Raad gehoor gegeven te hebben aan het advies van de Brusselse denktank Bruegel. Op de persconferentie die volgde op de bijeenkomst erkende de Letse EU-commissaris Valdis Dombrovskis dat crypto van blijvende aard is:

We hebben een productieve gedachtewisseling gehad over crypto-assets en we zijn erover uit dat deze niet meer weg te denken zijn. Ondanks de recente turbulentie zien we dat deze markt blijft groeien groeien. Met name van initial coin offerings, of ICO’s, hebben we gezien dat ze het potentieel hebben om zich voor te doen als een uitvoerbare vorm van alternatieve financiering. Vorig jaar hielpen ICO’s om meer dan $6 miljard aan financiering op te halen en dit jaar zal dit cijfer aanzienlijk groter zijn.

Dombrovskis kaart echter wel de risico’s aan die gepaard gaan met een gebrek aan transparantie, die risico’s vormen voor de bescherming van investeringen en marktintegriteit, maar ook in de vorm van witwaspraktijken, fraude en hacking. Om dit te bestrijden stelt Dombrovskis dat de EU de ontwikkelingen op dit gebied nauwgezet moet volgen, in samenwerking met haar internationale partners van de Financial Stability Board of op G20-niveau.

Een van de uitdagingen met crypto-assets is de vraag hoe je ze moet categoriseren en classificeren, en hoe en óf bestaande financiële regels voor deze assets moeten worden toegepast, óf dat we nieuwe EU-regels nodig hebben. In dit verband werken we momenteel samen met Europese toezichthouders aan wat we “het in kaart brengen van regelgeving voor crypto-assets” noemen, om die vragen precies te kunnen beantwoorden. Veel lidstaten hebben de noodzaak voor zo’n “mapping” onderstreept, dus we verwachten dat deze beoordeling later dit jaar zal worden afgerond.

Dombrovskis stelde dat dit een solide basis zal vormen om op voort te bouwen en om over verdere stappen op dit gebied te beslissen.

Eerder deze maand pleitte Ashley Fox, lid van het Europees Parlement, voor een nieuwe regel voor ICO’s die een bovengrens zou stellen aan de opbrengsten van token sales, maar die ICO’s wel toegankelijk zouden maken voor alle EU-lidstaten.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter pagina.

SATOS

4.6/5

€7.927,68 Kopen
Litebit

4.5/5

€7.896,35 Kopen
Bitcoinmeester

4.4/5

€7.895,98 Kopen
Anycoin Direct

4.4/5

€7.909,81 Kopen
Bitvavo

4.4/5

€7.829,00 Kopen
Bitkassa

3.7/5

€8.010,95 Kopen
Bitonic

3.4/5

€7.889,69 Kopen
Laatste nieuws