Simon Bosch Simon Bosch
10/06/2023 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/06/2023 19:01

EU publiceert voor het eerst nieuwe baanbrekende crypto wet

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Experts uiten onzekerheid over nieuwe Europese crypto wet

Foto: jorisvo/Shutterstock

Begin juni heeft het bestuur van de Europese Unie de MiCA-wetgeving (Markets in Crypto-Assets) officieel ondertekend. Daarmee is het nu een officiële wet. De EU heeft een soort officieel tijdschrift waar het in schrijft over juridische ontwikkelingen in Europa, hier is de wet officieel in gepubliceerd.

Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

MiCA wet vereeuwigd in tijdschrift van de EU

De editie in kwestie is gepubliceerd op 9 juni en is maar liefst 252 pagina’s lang, en het is al de 66e editie. Net als alle andere artikelen is editie 66 in alle talen van de EU te lezen, waaronder in het Nederlands.

De EU heeft het over drie onderwerpen, waaronder over het verbieden van grondstoffen en producten die te maken hebben met ontbossing. De twee andere onderwerpen hebben betrekking op crypto.

Om precies te zijn beschrijft de overheid waarom het belangrijk is om transacties in de crypto-industrie goed te monitoren en om gebruikers van blockchains te verplichten om transacties aan te geven bij de overheid. Crypto kan namelijk een gevaar vormen voor de betrouwbaarheid, stabiliteit en de reputatie van Europa’s financiële industrie, aldus de unie.

De mogelijkheden die crypto aan criminelen kan bieden zijn hier een belangrijke factor in. Daarom noemt de EU crypto in één adem met terrorismebestrijding en antiwitwasmaatregelen. Daar heeft het een tweede wet voor aangenomen die tegelijkertijd met MiCA is aangenomen.

Ook gaat het uitgebreid in op stablecoins, die het onder ‘activagerelateerde tokens’ schaart. Daar zullen ook bijvoorbeeld aandelen op blockchains onder vallen. Deze tokens moeten van de EU altijd de onderliggende waarde dekken.

Advertentie

EU veel duidelijker dan de Verenigde Staten

Grappig is dat de EU hiermee officieel beleid heeft voor de crypto-industrie. Dat geldt lang niet voor elk land, zo is duidelijke regulatie allesbehalve aanwezig in de Verenigde Staten. Coinbase heeft hier zelfs de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor aangeklaagd. De SEC zou volgens Coinbase namelijk weigeren om duidelijkheid te scheppen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie