Erik Juffermans Erik Juffermans
17/05/2023 12:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/05/2023 12:30

Europeanen moeten mogelijk al hun crypto transacties doorgeven

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europeanen moeten mogelijk al hun crypto transacties doorgeven

Foto: increation87/Shutterstock

Als het aan de Europese Raad ligt dan moeten crypto gebruikers elke transactie doorgeven aan de belastingdienst. Dit blijkt uit de achtste versie van de Directive on Administrative Cooperation (DAC8), een administratieve procedure voor het delen van belastinginformatie tussen Europese overheden.

EU keurt strengere crypto-wetgeving voor exchanges goed
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Weg met de privacy

Op 16 mei werd de langverwachte MiCa crypto wet aangenomen door de 27 Europese ministers van Financiën. Daarmee werd ook automatisch DAC8 aangenomen, aangezien deze afhankelijk was van definities in de MiCa wet.

In DAC8 staat dat platformen, die crypto diensten aanbieden in Europa, informatie moeten verzamelen over alle crypto transacties. De reden hiervoor is om volledige traceerbaarheid te garanderen en verdachte activiteit te identificeren. De extreme maatregel is onderdeel van het Europese anti-witwas en anti-terrorismebeleid.

“Crypto platformen moeten garanderen dat de identiteit van het individu en het bijbehorende wallet adres van transacties van crypto assets bekend zijn. Daarnaast moet ook het accountnummer bekend worden gemaakt, in het geval dat er sprake is van zo’n nummer. De informatie moet aangeleverd worden op een veilige manier voordat, of gelijktijdig, van een crypto asset transactie.”

Wat betekent de maatregel?

Voor mensen die al langer actief zijn in de crypto wereld is de nieuwe maatregel even schrikken. Privacy en anonimiteit zijn namelijk grote vaandels in de crypto-wereld. Crypto exchanges en andere platformen in de Europese Unie zullen dus hoogstwaarschijnlijk in de toekomst aan deze strenge eisen moeten voldoen.

Of de maatregel invloed zal hebben op bijvoorbeeld gedecentraliseerde (DeFi) crypto platformen is niet bekend. Maar de kans is zeer klein dat de Europese wet volledige controle over deze tak van de crypto industrie kan uitoefenen.

Voor nieuwe gebruikers en instituties is de wet wellicht geen reusachtig probleem. Voor hen verandert er namelijk weinig. In traditionele financiële systemen zijn deze maatregelen namelijk ook al grotendeels in werking. De nieuwe wet lijkt dit beleid slechts te verlengen naar de crypto industrie.

Vooralsnog is het moeilijk te voorspellen wat de wet betekent voor de toekomst van crypto gebruik in Europa. Hoe en wanneer het nieuwe beleid in werking zal treden is momenteel niet bekend.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie