Erik Juffermans Erik Juffermans
16/05/2023 11:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/05/2023 11:30

Revolutionaire crypto-wet EU neemt laatste horde na unanieme aanname

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Último obstáculo superado: La UE aprueba la revolucionaria ley crypto

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Op dinsdag hebben de Europese ministers van financiën de Europese crypto-wet unaniem goedgekeurd. De ‘Markets in Crypto-Assets’ wet (MiCa) krijgt het groene licht van alle 27 Europese ministers van financiën.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

MiCa crypto-wet komt eraan!

De goedkeuring is een reusachtige en significante mijlpaal voor de Europese crypto industrie. Na tijden van wetgevende onduidelijkheid duidt de adoptie van de wet een nieuw tijdperk in waarin crypto bedrijven van duidelijke richtlijnen kunnen genieten. Dit zal potentieel een katalysator zijn voor de ontwikkeling van de Europese crypto sector.

De gloednieuwe wet stelt duidelijke richtlijnen vast voor licenties van crypto diensten, en de registratieprocessen van crypto gebruikers. Ook bevat de wet details over digitale assets en stablecoins.

Op 20 april werd de MiCa wet al door het Europese parlement goedgekeurd. Toen stemden de parlementsleden over twee verschillende wetsvoorstellen. Beiden werden overtuigend aangenomen. De goedkeuring van de ministers van financiën vandaag was de laatste formele horde voordat de wet daadwerkelijk in werking zal worden gesteld.

Destijds benadrukte Mairead McGuinness, hoofd van de Europese Commissie, al de significantie van de Europese crypto wet.

“We beschermen consumenten en waarborgen de financiële stabiliteit en de integriteit van de markt. De regels zullen vanaf volgend jaar ingaan,” aldus McGuinness destijds via Twitter.

Europese Unie doet goede zaken

De adoptie van de crypto wet is groot nieuws voor de wereldwijde crypto sector. De huidige situatie in de Verenigde Staten toont aan hoe belangrijk een duidelijke wetgeving is voor de crypto sector. Met de MiCa wet loopt de Europese Unie uit op de Verenigde Staten en zet het daarnaast een voorbeeld voor de rest van de wereld. Onder andere het Verenigd Koninkrijk gaf al aan de Europese MiCa wet als blauwdruk te gaan gebruiken voor hun eigen crypto wet.

De EU haakt met deze grote stap aan bij Azië, dat al langer grote stappen maakt in hun crypto beleid. Landen als Hong Kong, Singapore en Japan werken al langer in symbiose samen met de snel-opkomende crypto industrie.

Zoals gezegd zullen de eerste Europese wetten per 2024 in werking treden. Dit zal hoogstwaarschijnlijk een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van de Europese crypto sector. Ook zal de drempel voor institutionele investeerders wellicht iets lager worden met de wetgevende duidelijkheid.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Erik Juffermans is sinds januari 2022 een gepassioneerde auteur bij Crypto Insiders. Met een academische achtergrond in internationale politiek en antropologie, combineert hij zijn kennis en kritische blik om diepgaande analyses te maken over de raakvlakken tussen crypto en diverse maatschappelijke aspecten. Sinds 2017 is Erik actief in de cryptowereld, gedreven door de unieke financiële vrijheid en de tegendraadsheid van de sector. Hij specialiseert zich in Bitcoin mining, Decentralized Finance, overheid en regulatie, en Ethereum.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Advertentie