Erik Juffermans Erik Juffermans
16/05/2023 11:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/05/2023 11:30

Revolutionaire crypto-wet EU neemt laatste horde na unanieme aanname

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Último obstáculo superado: La UE aprueba la revolucionaria ley crypto

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

Op dinsdag hebben de Europese ministers van financiën de Europese crypto-wet unaniem goedgekeurd. De ‘Markets in Crypto-Assets’ wet (MiCa) krijgt het groene licht van alle 27 Europese ministers van financiën.

Ethereum ETF: Ook grote vermogensbeheerder ziet goedkeuring somber in
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

MiCa crypto-wet komt eraan!

De goedkeuring is een reusachtige en significante mijlpaal voor de Europese crypto industrie. Na tijden van wetgevende onduidelijkheid duidt de adoptie van de wet een nieuw tijdperk in waarin crypto bedrijven van duidelijke richtlijnen kunnen genieten. Dit zal potentieel een katalysator zijn voor de ontwikkeling van de Europese crypto sector.

De gloednieuwe wet stelt duidelijke richtlijnen vast voor licenties van crypto diensten, en de registratieprocessen van crypto gebruikers. Ook bevat de wet details over digitale assets en stablecoins.

Op 20 april werd de MiCa wet al door het Europese parlement goedgekeurd. Toen stemden de parlementsleden over twee verschillende wetsvoorstellen. Beiden werden overtuigend aangenomen. De goedkeuring van de ministers van financiën vandaag was de laatste formele horde voordat de wet daadwerkelijk in werking zal worden gesteld.

Destijds benadrukte Mairead McGuinness, hoofd van de Europese Commissie, al de significantie van de Europese crypto wet.

“We beschermen consumenten en waarborgen de financiële stabiliteit en de integriteit van de markt. De regels zullen vanaf volgend jaar ingaan,” aldus McGuinness destijds via Twitter.

Europese Unie doet goede zaken

De adoptie van de crypto wet is groot nieuws voor de wereldwijde crypto sector. De huidige situatie in de Verenigde Staten toont aan hoe belangrijk een duidelijke wetgeving is voor de crypto sector. Met de MiCa wet loopt de Europese Unie uit op de Verenigde Staten en zet het daarnaast een voorbeeld voor de rest van de wereld. Onder andere het Verenigd Koninkrijk gaf al aan de Europese MiCa wet als blauwdruk te gaan gebruiken voor hun eigen crypto wet.

De EU haakt met deze grote stap aan bij Azië, dat al langer grote stappen maakt in hun crypto beleid. Landen als Hong Kong, Singapore en Japan werken al langer in symbiose samen met de snel-opkomende crypto industrie.

Zoals gezegd zullen de eerste Europese wetten per 2024 in werking treden. Dit zal hoogstwaarschijnlijk een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van de Europese crypto sector. Ook zal de drempel voor institutionele investeerders wellicht iets lager worden met de wetgevende duidelijkheid.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie