Simon Bosch Simon Bosch
01/06/2023 09:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/06/2023 09:01

EU zet grote crypto stap en tekent MiCA-wet, maar waarschuwt ook

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europese toezichthouder vraagt om feedback voor crypto wet

Foto: symbiot / Shutterstock.com

De Europese Unie werkt al een tijd aan de MiCA-wetgeving voor de crypto-markt, die naar verwachting ergens volgend jaar in werking gezet zal worden. Op woensdag is de wet officieel ondertekend, maar ondertussen heeft een belangrijke Europese beurswaakhond een waarschuwing vrijgegeven.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

EU ondertekent MiCA wet

Op Twitter verklaart het account van het bestuur van de Europese Unie, waar Zweden momenteel het ‘presidentschap’ over heeft, dat de MiCA-wet officieel is ondertekend. Daarmee is de EU bijna het eerste significante rechtsgebied dat duidelijke regels heeft voor de crypto-markt.

Naar verwachting zal de EU de wet officieel publiceren in juni in haar wetgeving-gerelateerde krant. Daarna moet hij binnen 12 tot 18 maanden van kracht gaan – ergens in 2024 dus. Een handtekening zetten is niet zo ingewikkeld nadat het Europees Parlement de wet in april heeft aangenomen – het bekrachtigen kost ook tijd.

Naast MiCA is ook een tweede wet ondertekend die het voor crypto-bedrijven verplicht maakt om de identiteit van klanten te controleren als ze geld versturen. Deze wet onder de naam ‘DAC8’ is gelijktijdig met MiCA aangenomen, omdat de twee erg veel met elkaar te maken hebben.

Advertentie

ESMA waarschuwt voor crypto

Ondertussen houdt de European Securities and Markets Authority (ESMA) de crypto-markt ook goed in de gaten. In een statement schrijft de beleidsmaker dat sommige activa risico’s vormen voor investeerders als deze niet gereguleerd worden door deze instantie. Dat houdt in dat ze dan niet onder de effectenwetgeving vallen.

Daarmee zegt het niet alleen crypto-activa te bedoelen, maar ook goud, vastgoed, ruwe materialen en sommige effecten die je niet (via de beurs) kunt verhandelen. Crypto zou duidelijk moeten worden gelabeld als ongereguleerd als een bedrijf tokens aan klanten aan zou bieden, vindt de ESMA.

Voor sommige EU-lidstaten zal gelden dat investeerders (tot op zekere hoogte) worden beschermd door de ESMA, schrijft de beleidsmaker. Maar in andere lidstaten geldt dit ‘speciale beleid’ niet. MiCA lijkt hier geen verandering in te brengen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie