Simon Bosch Simon Bosch
01/06/2023 09:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/06/2023 09:01

EU zet grote crypto stap en tekent MiCA-wet, maar waarschuwt ook

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Europese toezichthouder vraagt om feedback voor crypto wet

Foto: symbiot / Shutterstock.com

De Europese Unie werkt al een tijd aan de MiCA-wetgeving voor de crypto-markt, die naar verwachting ergens volgend jaar in werking gezet zal worden. Op woensdag is de wet officieel ondertekend, maar ondertussen heeft een belangrijke Europese beurswaakhond een waarschuwing vrijgegeven.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

EU ondertekent MiCA wet

Op Twitter verklaart het account van het bestuur van de Europese Unie, waar Zweden momenteel het ‘presidentschap’ over heeft, dat de MiCA-wet officieel is ondertekend. Daarmee is de EU bijna het eerste significante rechtsgebied dat duidelijke regels heeft voor de crypto-markt.

Naar verwachting zal de EU de wet officieel publiceren in juni in haar wetgeving-gerelateerde krant. Daarna moet hij binnen 12 tot 18 maanden van kracht gaan – ergens in 2024 dus. Een handtekening zetten is niet zo ingewikkeld nadat het Europees Parlement de wet in april heeft aangenomen – het bekrachtigen kost ook tijd.

Naast MiCA is ook een tweede wet ondertekend die het voor crypto-bedrijven verplicht maakt om de identiteit van klanten te controleren als ze geld versturen. Deze wet onder de naam ‘DAC8’ is gelijktijdig met MiCA aangenomen, omdat de twee erg veel met elkaar te maken hebben.

Advertentie

ESMA waarschuwt voor crypto

Ondertussen houdt de European Securities and Markets Authority (ESMA) de crypto-markt ook goed in de gaten. In een statement schrijft de beleidsmaker dat sommige activa risico’s vormen voor investeerders als deze niet gereguleerd worden door deze instantie. Dat houdt in dat ze dan niet onder de effectenwetgeving vallen.

Daarmee zegt het niet alleen crypto-activa te bedoelen, maar ook goud, vastgoed, ruwe materialen en sommige effecten die je niet (via de beurs) kunt verhandelen. Crypto zou duidelijk moeten worden gelabeld als ongereguleerd als een bedrijf tokens aan klanten aan zou bieden, vindt de ESMA.

Voor sommige EU-lidstaten zal gelden dat investeerders (tot op zekere hoogte) worden beschermd door de ESMA, schrijft de beleidsmaker. Maar in andere lidstaten geldt dit ‘speciale beleid’ niet. MiCA lijkt hier geen verandering in te brengen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Advertentie