Kevin Schijven Kevin Schijven
10/03/2022 06:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/03/2022 06:09

Europese sancties voor Rusland gelden ook voor crypto als bitcoin

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Europese sancties voor Rusland gelden ook voor crypto als bitcoin

Foto: ffikretow/Shutterstock

De Europese Commissie heeft het opgelegde sanctiepakket voor Rusland en Wit-Rusland (Belarus) vandaag uitgebreid. Europa verklaart op 9 maart dat ook cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) onder deze sancties vallen.

Europa meldt dat crypto onder “overdraagbare effecten” vallen en daarom behoren tot het sanctiepakket:

“Ten slotte bevestigde de EU de algemene opvatting dat leningen en kredieten op alle mogelijke manieren kunnen worden verstrekt, met inbegrip van cryptoactiva, en heeft zij het begrip “overdraagbare effecten” verder verduidelijkt om cryptoactiva duidelijk te omvatten, en zo te zorgen voor de juiste uitvoering van de geldende beperkingen.”

Aldus de Europese Commissie. Met deze aankondiging breidt Europa de sancties die het Rusland heeft opgelegd ook uit naar Wit-Rusland. Het gaat dan om onder andere het afsluiten van toegang tot Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication, beter bekend als SWIFT.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto om sancties te omzeilen lijkt onwaarschijnlijk

Crypto wordt ook opgenomen in de sancties omdat men vreest dat Rusland, en met name dan de rijke oligarchen, het zouden gebruiken om sancties te ontwijken. Dat wordt zeer betwist, zo legde recent advocaat Jake Chervinsky onlangs uit waarom het omzeilen van sancties met crypto door Russen zeer onwaarschijnlijk is. Desondanks pleiten veel volksvertegenwoordiger hier voor, onlangs ook de minister-president van Estland.

In de VS heeft president Biden een nieuwe wetgeving voor crypto ingevoerd. De eerste details lekten hierover al afgelopen nacht naar buiten. Toen bleek dat deze maatregelen niet zo streng zullen zijn als in eerste instantie werd verwacht. Dat ontnam veel angst op de markt waardoor de bitcoin koers gisteren een grote sprong maakte.

Toch heeft de koers momenteel nog moeite om $42.000 te heroveren en blijft er nog altijd zeer veel angst en onzekerheid op de financiële markten. Onlangs kwamen ook geluiden naar buiten dat Europa alle proof-of-work (PoW) crypto zou verbieden, waar bitcoin en (vooralsnog) ethereum onder vallen. Dat plan werd gelukkig niet doorgezet.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie