Erik Juffermans Erik Juffermans
09/12/2022 19:45 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/12/2022 19:45

EU wil dat crypto platformen bezitten van gebruikers vrijgeven

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
CEO de Bitcoin Suisse: la UE no prohibirá las criptos pero las frenará

Foto: increation87/Shutterstock

De Europese Unie lijkt een nieuwe aanval te zijn gestart op de crypto industrie. Ditmaal betreft het informatie over het crypto bezit van gebruikers. Volgens de EU commissaris van belasting, Paolo Gentiloni, wordt er vreselijk veel belasting misgelopen op crypto winsten. Hij eist nu dus dat crypto bedrijven in Europa informatie over de crypto holdings van gebruikers vrijgeven.

Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF’s vallen tegen
Crypto Ontbijt: Hedera crasht -30% na nieuws, Bitcoin ETF's vallen tegen

EU loopt 2,4 miljard euro aan belasting mis

“Anonimiteit betekent dat veel crypto bezitters met substantiële winsten onder de radar vallen. Dit is niet acceptabel.”

Volgens Gentiloni loopt de Europese belastingafdeling jaarlijks 2,4 miljard euro mis vanwege gebrekkige informatie over Europese crypto bezitters. Hier wil Gentiloni dus verandering in brengen. Er zijn echter nog geen details bekendgemaakt over hoe Gentiloni van plan is zijn idee in werking te stellen. De complicatie hierbij is dat veel crypto bedrijven geen juridische thuishaven hebben. Hierdoor is het erg lastig om de bedrijven zulke eisen op te leggen. 

Een andere complicatie is de veiligheid van deze informatie. Dergelijke data over het exacte crypto bezit van gebruikers is de heilige graal voor crypto scammers. Mocht deze data in handen komen van criminelen, vergroot dit aanzienlijk de kwetsbaarheid van crypto bezitters. Het voorstel van de EU commissaris zal tot gevolg hebben dat crypto exchanges deze data gaan verzamelen en opslaan. Vervolgens zal deze data bij de Europese Unie terechtkomen die deze zeer gevoelige informatie ook veilig moet kunnen stellen.

MiCa crypto wet laat nog even op zich wachten

Momenteel is de Europese Unie bezig met het ontwikkelen van een alomvattende crypto wet. Dit wettelijke bolwerk, Markets in Crypto Assets Regulation (MiCa), moet Europese crypto regulatie realiseren. In juni dit jaar werd door de Europese lidstaten gezamenlijk groen licht gegeven voor de ontwikkeling van de MiCa wet. 

Eigenlijk zou in november een definitieve stemronde over de wet plaatsvinden in het parlement. Ze waren echter vergeten dat er nog een uitgebreide vertaling in 24 Europese talen moest worden opgesteld en dat gaat nog even duren. De stemronde is verschoven naar februari 2023.

Daarna zal er kunnen worden gestart met de voorbereidingen voor het in werking stellen van de MiCa wet. Een voorzichtige schatting legt dat moment ergens in 2024, maar het zou dus ook zomaar kunnen dat er pas in 2025 een werkende crypto wet actief is in de Europese Unie. 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte
Econoom legt uit waarom bitcoin gisteren plotseling hard crashte
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
Voorzitter SEC steekt de draak met crypto-fanaten
Advertentie