Roy van Krieken Roy van Krieken
05/11/2022 09:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/11/2022 09:05

EU stelt stemming nieuwe crypto-wet uit

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Expertos con incertidumbre ante la nueva ley europea sobre cryptos

Foto: Shutterstock/jorisvo

De Europese Unie is al langere tijd bezig om eindelijk een eenduidig regelgevend stelsel wat betreft de crypto-industrie van de grond te krijgen. Een raamwerk voor deze regelgeving is er al: de zogeheten Markets in Crypto Assets (MiCA) wet. In juni van dit jaar werd door een meerderheid van alle Europese landen groen licht gegeven voor de wet, maar het zal nog wel even duren voordat MiCA daadwerkelijk van kracht gaat. Een laatste stemronde staat in februari van 2023 op de agenda.

Binance crisis: Crypto-topman vlucht naar Kenia, uitlevering dreigt
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

MiCA crypto regulatie

Oorspronkelijk zou er al in november definitief gestemd worden over MiCA in het Europees Parlement. Hoewel de wet al zo goed als klaar is, moest er echter eerst nog een uitgebreide vertaling gemaakt worden in de 24 verschillende talen die worden vertegenwoordigt in het Europees Parlement. Het lijkt erop dat deze vertaling een paar maanden tijd in beslag gaat nemen, dat meldt The Block.

De uiteindelijke stemronde zal daarom worden verschoven naar februari van het volgende jaar. Zodra het hier wordt goedgekeurd zal MiCA worden toegevoegd aan het Official Journal van de Europese Unie. Dan zal er een periode van 12 tot 18 maanden van start gaan om nieuwe regels op basis van de wetgeving op te stellen en toe te passen. In die periode zullen de Europese financiële toezichthouders en de Europese Commissie de laatste details over de uitvoering van de wet nog uitwerken.

De vertraging bij de goedkeuring van de definitieve parlementaire stemming betekent dat het uitvoeringsproces later van start zal gaan, waardoor de nieuwe regels van de MiCA waarschijnlijk op zijn vroegst in februari 2024 in werking zullen treden. Echte Europese regulatie zal dus nog een behoorlijke tijd op zich laten wachten, zelfs in het meest optimistische scenario.

Gevolgen van MiCA?

MiCA zal hoogstwaarschijnlijk grote veranderingen aanbrengen bij de crypto-industrie in Europa. Toch zal het voor de gemiddelde crypto belegger weinig vervelende bijkomstigheden met zich meebrengen. Grote crypto-bedrijven, zoals exchanges, zullen wel hard aan het werk moeten gaan om zich te blijven houden aan de nieuwe regels.

Wat de exacte inhoud is van MiCA en hoe dit zich in de praktijk zal gaan vertalen is op dit moment nog grotendeels onbekend. Wel is bekend dat onder andere influencers onderdeel van de wettekst zijn.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie