Simon Bosch Simon Bosch
14/09/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/09/2023 19:00

Europol onderzoekt crypto criminaliteit, trekt verrassende conclusie

Nieuws
Europol: Crypto steeds onaantrekkelijker voor criminelen

Foto: robert paul van beets / Shutterstock.com

De afgelopen jaren is de crypto-industrie hard gegroeid, maar helaas schoot de groei van criminaliteit in crypto hierdoor ook door het dak. Helaas gebruiken criminelen ook graag de nieuwste technieken. Toch wordt dit steeds minder, want ook zij lijken langzaam in te zien dat blockchain niet zo van pas komt als je je malafide zaakjes wilt verdoezelen.

Crypto Ontbijt: Bitcoin trotseert extreme angst, Ethereum ETF race begint
Crypto Ontbijt: Bitcoin trotseert extreme angst, Ethereum ETF race begint

Crypto steeds minder populair in criminele wereld

Dat schrijft Europol in een onderzoek genaamd ‘The other side of the coin’. In 58 pagina’s gaat het diep in op hoe allerlei vormen van fraude tegenwoordig werken. Denk daarbij aan alles van phishing en hacken tot belastingfraude en witwassen.

Ook cryptocurrencies en blockchain spelen hier een rol in, alhoewel deze markt slechts 1% van het totale transactievolume vertegenwoordigt. Dat ruimt meteen één van de grootste mythen omtrent cryptovaluta uit de weg; crypto wordt duidelijk niet het lievelingetje van criminelen. De meesten gebruiken kennelijk gewoon het reguliere financiële systeem, zij het op een ongeziene manier.

Sterker nog, crypto wordt steeds minder populair onder criminelen. De crypto-bearmarkt van 2022 veroorzaakte een ‘parallelle daling in de omzet van crypto-scams’. Boeven die zich richtten op crypto-fraude zagen hun kansen op grote winsten simpelweg kleiner en kleiner worden.

Minstens zo belangrijk is dat overheden hard hun best hebben gedaan om criminaliteit in de sector zo moeilijk mogelijk te maken. De meeste blockchains zijn namelijk transparant. Als je de juiste gegevens hebt, kun je zo achterhalen hoe coins door de onderwereld stromen.

Verplichte identiteitsverificatie op crypto exchanges lijkt daar een belangrijke factor in te zijn. Zelfs individuele walletadressen moeten volgens de planning binnenkort gerapporteerd worden als je gebruik wilt maken van cryptobeurzen.

Dit maakt het voor wetsovertreders erg lastig om de crypto-industrie te misbruiken voor malafide bedoelingen. Volgens de internationale politieorganisatie is dit al goed te merken. Helaas noemt de organisatie geen extra bedragen en percentages.

Advertentie

Crypto criminaliteit gaat nog steeds door

Weliswaar noemt Interpol een afname, maar om wat voor afname het gaat is niet duidelijk. Criminaliteit in de jonge sector bestaat namelijk nog steeds, en volgens sommige informatie floreert deze juist. Begin 2023 was de hoeveelheid criminele crypto-activiteit drastisch lager dan het jaar ervoor, maar toch neemt het inmiddels weer gestaag toe.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Advertentie