Simon Bosch Simon Bosch
29/11/2023 10:34 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/11/2023 09:59

Ex-CEO van crypto beurs Binance niet vluchtgevaarlijk verklaard

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
CEO van crypto beurs Binance niet vluchtgevaarlijk verklaard

Foto: Emre Akkoyun/Foto

Vorige week trad Binance-CEO Changpeng Zhao, ook wel bekend als ‘CZ’, plotseling af. Dit was onderdeel van een schikking met het Amerikaanse Ministerie van Justitie. Toch had het ministerie wat aanmerkingen bij het accepteren van zijn vrijlating op borgtocht, hij zou namelijk vluchtgevaarlijk zijn. Maar nu beschouwt het dit niet meer als een groot risico.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ex-CEO van grootste crypto exchange toch niet vluchtgevaarlijk

Zhao is vorige week vrijgelaten op borgtocht. Omdat hij onder meer werd verdacht van fraude kan hij een celstraf van 18 maanden krijgen. Dit zal de CEO op 23 februari te horen krijgen. Voor nu vond het Openbaar Ministerie een enorme boete voor Binance van 4,3 miljard dollar en een voor CZ van 50 miljoen dollar genoeg.

Wel is zijn vrijlating op borgtocht, waar enkele eisen aan vast kleven. Zo mag hij niet zomaar naar het buitenland, daar moet hij toestemming voor vragen bij de Amerikaanse overheid. Hij zou namelijk vluchtgevaarlijk zijn.

De ex-topman heeft namelijk maar minimale burgerlijke banden met de Verenigde Staten, waardoor hij de mogelijkheid zou hebben om op de vlucht te slaan als hij eenmaal het land uit was. Maar CZ was het hier niet mee eens, hij wil naar familie in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en was verder niet van plan om te vluchten.

Volgens door CoinDesk ingeziene juridische documenten is het OM het nu eens met Zhao’s advocaat. CZ zou geen vluchtgevaar zijn, ook niet als hij naar de VAE vertrekt. Het OM is overstag gegaan doordat CZ de intentie toonde om de zaak op te lossen. Hij heeft namelijk ook een borg van meer dan 190 miljoen dollar betaald, en hij is open geweest over zijn intentie om bij familie in het buitenland te verblijven.

Advertentie

CZ blijft bitcoin miljardair, Binance zet door

De boete van 4,3 miljard dollar is één van de grootste in de geschiedenis van de financiële wereld, maar de boete van 50 miljoen dollar voor CZ zelf lijkt wel mee te vallen. Men weet niet hoeveel crypto CZ bezit,  maar zoals het er nu uitziet blijft hij miljardair. Ook gaat Binance gewoon door met de werkzaamheden. 

In de tussentijd is het bekend geworden dat CZ het land voorlopig niet verlaten mag. Ondanks dat ze de CEO niet als vluchtgevaarlijk zien, zijn de rechters en Amerikaanse overheid het erover eens dat hij toch zijn zitting op 23 februari het land niet uit mag.

In ieder ander geval zouden ze een multimiljardair die een mogelijke gevangenisstraf tegemoetziet en naar een land zonder uitleveringsverdrag wilt hebben vastgehouden. Ook Zhao ontspringt niet de dans, om tegenstrijdigheid te voorkomen. Om zijn familie in de Verenigde Arabische Emiraten te kunnen zien, zal hij tot na februari moeten wachten.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox 'kort' vertraagd
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox ‘kort’ vertraagd
Bitcoin volgt patroon uit 2016 perfect, suggereert nieuwe stijging
Coinbase waarschuwt: Onrustig crypto-kwartaal op komst
Advertentie