Timo Bult Timo Bult
22/11/2023 09:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/11/2023 08:29

Binance’s CZ betaalt gigaboete, maar blijft crypto-miljardair

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Binance schikking juist goed voor crypto, legt miljardair uit

Foto: ANTON ZUBCHEVSKYI/Shutterstock

De gigantische schikking die Binance, de gele reus van crypto, heeft getroffen met de Amerikaanse autoriteiten veroorzaakt flinke schokgolven in de cryptowereld. Ook moet crypto-beroemdheid Changpeng Zhao (CZ) opstappen als CEO. Maar wat betekent de deal precies voor hem? Hij komt er volgens experts nog bijzonder goed vanaf.

Verliest Tron binnenkort nóg een stablecoin? Mogelijk einde voor USDT
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Ex-CEO crypto exchange Binance moet grote boete betalen

Volgens Reuters moet CZ naast zijn opstappen ook een miljoenenboete betalen. Het gaat om 50 miljoen dollar. Volgens de aanklagers is dit een van de grootste geldboetes in deze context in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

Experts stellen echter dat CZ er nog aardig ongeschonden vanaf komt. Hij mag namelijk zijn aandeel in de crypto exchange behouden. Zijn vermogen wordt geschat op 10 miljard dollar. De boete van 50 miljoen dollar is daar dus maar een kleine fractie van.

De fouten die Binance beging

De experts vertellen aan Reuters dat CZ er goed vanaf, onder andere vanwege de dingen waarvoor Binance vervolgd werd. Zo zou het 100.000 verdachte transacties met terroristenorganisaties zoals Hamas nooit gemeld hebben.

Daarnaast zou het transacties met websites waar beeldmateriaal van kindermishandeling werd verkocht ook nooit gemeld hebben. Het openbaar ministerie windt er dan ook geen doekjes om:

“Binance maakte het gemakkelijk voor criminelen om hun gestolen geld en illegale opbrengsten naar zijn beurzen te verplaatsen. […] Binance deed ook meer dan alleen het niet naleven van de federale wetgeving. Het deed alsof het wel voldeed.”

De verwachting is overigens dat Zhao wel voor een bepaalde periode achter de tralies verdwijnt. Als het aan de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en Treasury Department ligt, krijgt de ex-CEO nog 12 maanden celstraf. Experts vertellen echter aan Reuters dat de uiteindelijke celstraf lager zal uitvallen.

Hoe de toekomst van de exchange er verder uitziet blijft onduidelijk. Het handelsplatform mag door, maar in welke vorm is aan de nieuwe CEO, Richard Teng en zijn team.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie