Max Max
29/05/2023 04:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/05/2023 04:00

FBI waarschuwt voor crypto-gerelateerde mensenhandel

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
FBI confisceert miljoenen in bitcoin en ethereum

Foto: Dzelat/Shutterstock

De Federal Bureau of Investigation (FBI) waarschuwt Amerikaanse burgers om op te passen voor crypto-gerelateerde mensenhandel. Er gaan volgens de Amerikaanse veiligheidsdienst nepadvertenties rond om te komen werken in de Zuidoost-Aziatische crypto industrie. Vervolgens moeten de slachtoffers tegen hun wil in anderen oplichten.

Changpeng Zhao van cryptogigant Binance moet mogelijk 3 jaar de cel in
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Nepvacatures voor crypto oplichting

Op het eerste gezicht lijken de advertenties zeer positief: Flexibele banen met een goed salaris, een mooie werkomgeving en werkervaring in een ander land. Echter verandert dit droombeeld snel in een nachtmerrie als bij aankomst de paspoorten worden ingenomen. De slachtoffers worden tegen hun wil in vastgehouden en maken vaak extreem lange werkdagen. Onder druk moet men op grote schaal oplichting plegen, vaak met gebruik van crypto-scams.

De boodschap van de FBI is in eerste instantie gericht aan mensen met een Amerikaans burgerschap. Echter is volgens het rapport de primaire groep die ten prooi valt aan de oplichting van Aziatische herkomst. De vacatures, voornamelijk gepost op sociale media en vacaturesites, bieden allerlei posities aan: IT-service, callcenters en zelfs vacatures voor technische ondersteuning in beautysalons. Reiskosten worden vergoed en er wordt gehint naar ‘lucratieve bonussen’. 

Het zaakje begint al te stinken als gedurende het sollicitatiegesprek de werklocatie verandert. Nadat de paspoorten zijn ingenomen, worden de arbeidsmigranten geïntimideerd, uitgebuit en afgepeigerd. Vaak worden er onnodige kosten in rekening gebracht waardoor de werknemers een ‘schuld’ opbouwen, die daarna weer met lange werkdagen moet worden afbetaald. Zo ontstaat er voor de oplichters een machtspositie met volledige controle over de slachtoffers. 

Advertentie

Hoe jezelf te beschermen

Het bericht van de FBI bevat verschillende tips om ervoor te zorgen dat men niet ten prooi valt aan deze vorm van neo-slavernij. Bij het zoeken naar een baan moet men grondig onderzoek doen naar het bedrijf waar men voor solliciteert. Ook moet men banen met ongeloofwaardig goede salarissen en faciliteiten vermijden. Als men wil migreren moeten ze kennissen en familie goed informeren en contactgegevens van het bedrijf doorspelen.

Vaak hebben landen protocollen die bescherming bieden als men migreert. Valt men ten prooi aan arbeidsfraude, probeer dan de dichtstbijzijnde ambassade van jouw nationaliteit te bereiken.

Eerder schreven we al over een massale kring aan crypto scams die in de Filipijnen werd opgerold. De ruim 1.000 bevrijde slachtoffers hadden werkdagen van tot wel 18 uur. Sociale interactie was verboden en paspoorten werden afgepakt. De slachtoffers werden gedwongen mensen op te lichten door neppe romantische relaties met nietsvermoedende (vaak oudere) mensen aan te gaan.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie