Erik Juffermans Erik Juffermans
09/05/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/05/2023 19:00

Reusachtige crypto scam opgerold in de Filipijnen

Nieuws
XRP houders doelwit nieuwe scam via neppe Ripple en Binance websites

Foto: Edaccor/Shutterstock

Scams zijn helaas niet ongebruikelijk in crypto land. Het gebeurt echter niet vaak dat een grootschalige cryptoscam organisatie wordt opgerold. Dit was vorige week wel het geval in Manila, de hoofdstad van de Filipijnen. Ruim duizend mensen, die gedwongen werden anderen online op te lichten, werden door de autoriteiten gered. Twaalf mensen werden gearresteerd. Het gaat hierbij om zeven Chinezen, vier Indonesiërs en een Maleisiër. Dit maakte lokale media bekend.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Crypto scamfabriek

De slachtoffers werden door de daders naar de Filipijnen gelokt met werk, gratis vliegtickets en accommodatie. Nadat de nietsvermoedende slachtoffers aankwamen werd hun paspoort afgepakt. De slachtoffers werden gedwongen tot wel 18 uur per dag crypto scams uit te voeren op het internet. Ze mochten niet met hun lotgenoten communiceren.

De malafide organisatie trainde de slachtoffers om nietsvermoedende mensen in de val te lokken. Door middel van neppe romantische relaties werden slachtoffers gevraagd geld en cryptovaluta over te maken. Vooral individuen in Amerika en Europa waren het doelwit van deze praktijken.

Het zijn vaak oudere kwetsbare mensen die het doelwit zijn van internet scams. “Er wordt een mooie toekomst beloofd. Laten we een auto kopen, een huis, laten we samen investeren, laten we zaken doen.” Mensen die niet op de hoogte zijn van de risico’s op het internet zijn vaak gemakkelijk te misleiden met dergelijke mooie verhalen.

Romantische crypto scams

Zo zijn er talloze voorbeelden te noemen van crypto scams. Vooral deze ‘romantische scams’ zijn de laatste tijd erg populair. Recent verloor een Britse senior bijvoorbeeld bijna twee ton door een dergelijke crypto scam.

De vrouw had een tijd via een dating website contact met een dokter in het Amerikaanse leger. Althans, dat dacht ze. In praktijk was de man een scammer, maar toen ze achter de waarheid kwam, was het al te laat. De vrouwe had via bitcoin (BTC) geldautomaten al bijna 200 duizend dollar overgemaakt.

Helaas komen dergelijke gebeurtenissen te vaak voor. Ook is het voor autoriteiten extreem moeilijk om deze situaties te voorkomen. Heb je in je omgeving kwetsbare individuen die actief zijn op het internet? Probeer hen in te lichten over de risico’s die zij mogelijk lopen. Ook in Nederland en België zijn zulke crypto scams niet ongebruikelijk.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie