Erik Juffermans Erik Juffermans
24/03/2023 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/03/2023 07:00

Hoe crypto scammers omgaan met de bearmarkt

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Hoe crypto scammers omgaan met de bearmarkt

Foto: Alex Volot/Shutterstock

De bearmarkt raakte niet alleen investeerders. Ook de opbrengsten voor crypto oplichters daalden flink, met 46 procent om precies te zijn. Scammers waren daarom gedwongen zich aan te passen aan de marktomstandigheden. Een onderzoek van analyseplatform Chainalysis legt bloot hoe de tactieken van crypto scammers tijdens de bearmarkt zijn veranderd. 

Solana netwerk groeit hard, voorbode van verdere koersstijging?
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Crypto scammers passen zich aan

De drie voornaamste categorieën van crypto-oplichting zijn als volgt: investeringsscams, giveaway scams en romantische scams. Volgens Eric Jardine van Chainalysis veranderde de neerval van Terra (Luna) in de zomer van vorig jaar de scam industrie volledig. Crypto gebruikers werden terughoudender om te investeren, en hier reageerde scammers vervolgens op.

“Er blijkt een aanpassing te zijn van scammers, en marktcondities lijken investeringsscams minder winstgevend te hebben gemaakt. Ze lijken hun tactieken te verwisselen voor scams die zich meer richten op het emotionele vlak,”

Aldus Jardine. De tot voorheen populaire investeringsscams waren niet meer zo effectief. Na de neerval van Terra steeg vooral de categorie van romantische scams erg rap volgens het onderzoek.

Bij romantische scams maken oplichters gebruik van de naïviteit en onwetendheid van kwetsbare individuen. Via bijvoorbeeld online dating websites worden mensen aan de haak geslagen en in de val geleid.

Kwetsbare individuen het doelwit

Zo spraken we vorige maand nog over een Britse vrouw op leeftijd die 2 ton verloor in een dergelijke liefdesscam. De 70-jarige vrouw leerde via een dating website een man kennen die zich voordeed als een dokter in het Amerikaanse leger. De relatie nam al snel romantische vormen aan, en met leugens en listen werd de vrouw bakken met geld afhandig gemaakt.

De oplichter instrueerde haar meerdere malen via bitcoin (BTC) ATM’s geld over te maken. Toen de vrouw er na twee jaar achter kwam dat de man eigenlijk een Nigeriaanse oplichter was, was het kwaad al geschied. Helaas is deze vrouw een van de talloze kwetsbare individuen die via het internet het slachtoffer is van romantische scams.

Naast de stijging van romantische scams, waarbij oplichters zich online voordoen als een potentiële geliefde die geld nodig heeft, steeg ook het aantal giveaway scams. Bij deze scams worden er gratis crypto tokens beloofd. Slachtoffers worden echter gevraagd gevoelige informatie op te geven, en worden vervolgens bestolen.

De moraal van het onderzoek is dat scammers zich aanpassen, en constant nieuwe tactieken gebruiken om te profiteren op basis van de huidige marktomstandigheden. Wees dus alert!

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie