Erik Juffermans Erik Juffermans
20/02/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 20/02/2023 19:00

Hoe een senior bijna 2 ton verloor in een online bitcoin scam

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Hoe een senior bijna 2 ton verloor in een online bitcoin scam

Foto: Vitalii Vodolazskyi/Shutterstock

Een Britse senior werd onlangs slachtoffer van een online dating scam en verloor omgerekend 192 duizend euro. De 70-jarige vrouw had een online relatie met een man uit Nigeria. De relatie bleek echter niet wat het leek. Het lukte de politie een deel van de buit te achterhalen. 

Bitcoin halving komt eigenlijk op het verkeerde moment: Coinbase
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Een romantische bitcoin tragedie

Het onfortuinlijke slachtoffer had sinds mei 2020 een online relatie met een man die ze had leren kennen op een dating website. De man deed zich voor als een dokter in het Amerikaanse leger. De relatie nam al gauw romantische vormen aan, maar dit bleek allemaal schijn. De dader deed de vrouw geloven van haar te houden. Om bij haar te zijn, had hij echter geld nodig om zijn contract in het leger te beëindigen.

Hij haalde de vrouw over om geld over te maken via bitcoin (BTC) geldautomaten naar zijn bitcoin adres. Toen het slachtoffer erachter kwam dat de relatie niet was wat het leek, was het echter al te laat. Ze had de oplichter ruim £170.000  gestuurd.

Het lukte de lokale autoriteiten om in samenwerking met de bank 135 duizend dollar te herstellen. Een woordvoerder van de politie roept mensen die in een vergelijkbare situatie zitten om erg alert te zijn, en niet te aarzelen om naar de politie te stappen wanneer men oplichting vermoedt. 

“We vragen iedereen die zich in een vergelijkbaar scenario bevindt om de politie te contacteren. Wees niet beschaamd om ons te vertellen wat er speelt. We kunnen helpen.”

Crypto scammers actief op dating websites

Ook wijst de politie op de risico’s van online dating, en roept mensen op om geen persoonlijke informatie met vreemden te delen en geen geld te sturen. Scammers op dating websites lijken zich te richten op onwetende en kwetsbare individuen. Uit een recent onderzoek blijkt dat dit soort scams met een romantisch tintje verreweg de hoogste bedragen voor oplichters opleverde in 2022, en was al populair voor de komst van crypto.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie