Thom Derks Thom Derks
17/02/2023 20:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 11:06

Onderzoek: Omzet crypto oplichters daalde 2022 met 46% naar $5,9 miljard

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Onderzoek: Omzet crypto oplichters daalde 2022 met 46% naar $5,9 miljard

Foto: Eviart/Shutterstock

Als het over oplichterij binnen de crypto industrie gaat, dan kunnen we altijd op Chainalysis rekenen voor interessante onderzoeken en data. Uit een nieuw onderzoek van het analysebedrijf blijkt dat de omzet van oplichters in 2022 behoorlijk daalde ten opzichte van 2021. In totaal wisten oplichters, ondanks een daling van de omzet van 46 procent, alsnog 5,9 miljard dollar aan kapitaal binnen te slepen.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Slechte marktomstandigheden in crypto

De voornaamste reden voor de daling van 46 procent van de omzet van oplichters en criminelen zijn de slechte marktomstandigheden. De koersdalingen zorgen er uiteraard voor dat er minder mensen instappen en het zijn over het algemeen vooral beginners die in oplichterij trappen.

Doorgewinterde investeerders hebben inmiddels alles wel gezien en laten zich niet zomaar voor de gek houden. Ondanks dat blijft een gestolen kapitaal van 5,9 miljard dollar natuurlijk immens veel en is dat niet goed voor de reputatie van de indusrie.

Ondanks de daling van 10,9 miljard naar 5,9 miljard dollar waren er volgens Chainalysis twee vormen van oplichterij die immuun bleken voor de koersdalingen. Het gaat hierbij om oplichterij met een romantisch tintje en zogenaamde weggeefacties. Die twee vormen van oplichterij vertonen volgens Chainalysis weinig tot geen correlatie met de bitcoin (BTC) koers.

Advertentie

Crypto oplichting met een romantisch tintje

Gemiddeld weten oplichters die zich voordoen als een geïnteresseerde potentiële levenspartner bijna 16.000 dollar per geval binnen te slepen. Dat is bijna drie keer zoveel als de tweede plaats, die is voor oplichters die zich voordoen als een bekende van het slachtoffer. Met dat soort scams halen oplichters gemiddeld 5.746 dollar per geval binnen.

“De emotionele pitch is waarschijnlijk niet afhankelijk van de gezondheid van de markt, omdat het doel van het slachtoffer niet is om rijk te worden, maar om een potentiële romantische partner te helpen.”

Aldus Chainalysis in het rapport. Overigens is deze vorm van oplichting er eentje van alle tijden, want ook voor de opkomst van bitcoin kwam dit regelmatig voor op het internet. Het is namelijk allesbehalve eenvoudig om je fiatgeld terug te krijgen als je dit naar een ander land stuurt, zeker als het om een niet-Westers land gaat.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie