Ivo Melchers Ivo Melchers
09/06/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/06/2023 17:00

FTX debacle ontsteekt oorlog op crypto door toezichthouders

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
La SEC declara la guerra: BTC se mantiene; BNB, Polygon y Cardano caen

Foto: Tada Images / Shutterstock.com

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) manifesteert zich steeds meer als een ware vijand voor de gehele crypto-industrie. De aanpak van de financiële toezichthouder zorgt voor veel frustratie bij de algehele crypto community: het verkiest namelijk de harde hand boven overleg en duidelijkheid. Sinds de ondergang van de destijds enorme cryptobeurs FTX is de SEC een ware oorlog gestart met de aanklachten tegen Binance en Coinbase van deze week als absoluut hoogtepunt.

Mag een bank je dwingen je bitcoins te verkopen? Jurist geeft antwoord
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

SEC op oorlogspad sinds FTX debacle

De teloorgang van FTX in november vorig jaar hadden weinig mensen aan zien komen. Het heeft de algehele sector in een negatief daglicht gezet en wet- en regelgevers lijken sindsdien extra focus te willen leggen op de industrie. Een wanscenario als in november moet namelijk koste wat het kost voorkomen worden.

Uit een analyse van de persberichten van de SEC en de nieuwsberichten over haar acties blijkt dat de handhavingsmaatregelen van de financiële waakhond aanzienlijk zijn toegenomen in de maanden nadat FTX is opgeblazen.

In totaal waren er 17 crypto-gerelateerde handhavingsacties in 2023 tot dusver. Tijdens de laatste zes maanden van 2022 waren dit er 12 en in het eerste halfjaar van 2022 waren dit er slechts 6. Deze stijgende lijn laat duidelijk zien dat de SEC momenteel op oorlogspad is.

Het is belangrijk om te vermelden dat de analyse geen rekening houdt met de twee recente aanklachten tegen Binance en Coinbase waardoor het crypto-landschap momenteel in oproer is.

Kritiek op SEC beleid

De toegenomen acties leiden ertoe dat sommigen suggereren dat de SEC zichzelf probeert te verlossen voor het gefaalde toezicht over FTX.

Tijdens een event van 7 juni in Washington D.C. meldde de Amerikaanse vertegenwoordiger French Hill dat het recente harde optreden een ‘’cover your ass’’ actie was van de toezichthouder en zijn voorzitter Gary Gensler.

Hill beweerde dat in plaats van dat Gensler toezicht hield op FTX ervoor koos om zich bezig te houden met Kim Kardashian die crypto promootte op een Super Bowl-advertentie.

De CEO van Ripple, Brad Garlinghouse, herhaalde het sentiment door in een tweet van 6 juni te beweren dat de SEC met rechtszaken strooit in de hoop dat het voor afleiding zorgt van hun falen ten aanzien van het FTX debacle.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie