Ivo Melchers Ivo Melchers
09/06/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/06/2023 17:00

FTX debacle ontsteekt oorlog op crypto door toezichthouders

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
La SEC declara la guerra: BTC se mantiene; BNB, Polygon y Cardano caen

Foto: Tada Images / Shutterstock.com

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) manifesteert zich steeds meer als een ware vijand voor de gehele crypto-industrie. De aanpak van de financiële toezichthouder zorgt voor veel frustratie bij de algehele crypto community: het verkiest namelijk de harde hand boven overleg en duidelijkheid. Sinds de ondergang van de destijds enorme cryptobeurs FTX is de SEC een ware oorlog gestart met de aanklachten tegen Binance en Coinbase van deze week als absoluut hoogtepunt.

Duitsland koopt $111 miljoen aan bitcoin terug van cryptobeurzen
Duitsland koopt $111 miljoen aan bitcoin terug van cryptobeurzen

SEC op oorlogspad sinds FTX debacle

De teloorgang van FTX in november vorig jaar hadden weinig mensen aan zien komen. Het heeft de algehele sector in een negatief daglicht gezet en wet- en regelgevers lijken sindsdien extra focus te willen leggen op de industrie. Een wanscenario als in november moet namelijk koste wat het kost voorkomen worden.

Uit een analyse van de persberichten van de SEC en de nieuwsberichten over haar acties blijkt dat de handhavingsmaatregelen van de financiële waakhond aanzienlijk zijn toegenomen in de maanden nadat FTX is opgeblazen.

In totaal waren er 17 crypto-gerelateerde handhavingsacties in 2023 tot dusver. Tijdens de laatste zes maanden van 2022 waren dit er 12 en in het eerste halfjaar van 2022 waren dit er slechts 6. Deze stijgende lijn laat duidelijk zien dat de SEC momenteel op oorlogspad is.

Het is belangrijk om te vermelden dat de analyse geen rekening houdt met de twee recente aanklachten tegen Binance en Coinbase waardoor het crypto-landschap momenteel in oproer is.

Kritiek op SEC beleid

De toegenomen acties leiden ertoe dat sommigen suggereren dat de SEC zichzelf probeert te verlossen voor het gefaalde toezicht over FTX.

Tijdens een event van 7 juni in Washington D.C. meldde de Amerikaanse vertegenwoordiger French Hill dat het recente harde optreden een ‘’cover your ass’’ actie was van de toezichthouder en zijn voorzitter Gary Gensler.

Hill beweerde dat in plaats van dat Gensler toezicht hield op FTX ervoor koos om zich bezig te houden met Kim Kardashian die crypto promootte op een Super Bowl-advertentie.

De CEO van Ripple, Brad Garlinghouse, herhaalde het sentiment door in een tweet van 6 juni te beweren dat de SEC met rechtszaken strooit in de hoop dat het voor afleiding zorgt van hun falen ten aanzien van het FTX debacle.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo Melchers is sinds oktober 2022 actief bij Crypto Insiders, nadat hij via Instagram Stories benaderd werd. Met een bachelor in psychologie, gespecialiseerd in economische psychologie, en een jaar ervaring als fulltime crypto-redacteur, schrijft Ivo met passie over de cryptomarkt. Hij wil Nederlanders helpen de complexe cryptowereld te begrijpen en verstandige investeringskeuzes te maken. Zijn grote interesse in journalistiek en crypto werd met name gewekt door de vorige bullmarket.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Toezichthouder bestempelt bitcoin en ethereum als grondstoffen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin verkoop?
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten
Advertentie