Kevin Schijven Kevin Schijven
03/02/2022 13:50 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/02/2022 13:50

Geen belasting meer voor vastgezette (staking) crypto in VS

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Geen belasting meer voor vastgezette (staking) crypto in VS

Foto: Paul Brady Photography / Shutterstock.com

In een onverwachte, maar positieve wending, blijkt dat de Internal Revenue Service (IRS), de Amerikaanse belastingdienst, wellicht geen belasting zal hanteren op cryptocurrencies die worden vastgezet, ook wel staking genaamd.

Staking is het vastzetten van crypto als ethereum (ETH) in een smart contract. In decentralized finance (DeFi) platforms is staking het vastzetten van crypto als onderpand zodat met het kan uitlenen en rente erover kan verdienen. In Proof-of-Stake (PoS) netwerken als Cardano (ADA) is staking nodig om een zogenaamde validator te worden, oftewel iemand die transacties verifieert.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Nieuw precedent voor belasting?

Momenteel worden beloningen uit staking in de VS geclassificeerd als inkomen en zijn deze nieuwe tokens dus onderhevig aan belasting. Maar een rechtszaak zorgt wellicht voor een nieuw precedent. Crypto die verdiend worden met staking zouden dan pas belastbaar zijn wanneer ze verkochten worden voor Amerikaanse dollars.

De rechtszaak gaat over een stel uit Nashville, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Tennessee. Het stel, Joshua en Jessica Jarrett, diende vorig jaar mei een klacht in tegen de Amerikaanse overheid. Zij stelden dat de 8,876 tezos tokens (XTZ), die zij verdienden uit staking, geen inkomen zijn en dus ook niet als dusdanig belast mogen worden.

Volgens het stel zouden nieuwe tokens die gemaakt worden via PoS protocollen als nieuw eigendom bestempeld moeten worden en niet als inkomen. Ook stelde de Jarrets dat de overheid met deze belasting buiten zijn boekje gaat:

“Het belasten van nieuw gemaakte taarten, boeken of penningen als inkomen zou verstrekkende en nadelige gevolgen hebben voor de belastingbetalers en de Amerikaanse economie, en wordt niet ondersteund door de Internal Revenue Code, regelgeving, jurisprudentie of de grondwet.”

Aldus de oorspronkelijke aanklacht. Nu blijkt dat de IRS aan het verzoek van de Jarrets zal voldoen en de $3.293 die belast werd over de nieuwe XTZ tokens, terugbetalen. Naar verluidt is het stel van plan om de rechtszaak voor te zetten voor langdurigere bescherming. In elke geval zorgt de zaak al voor veel ophef in de VS en is het wellicht goed nieuws voor (Amerikaanse) fans van PoS crypto.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie