Robin Hazekamp Robin Hazekamp
25/03/2024 12:58 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/03/2024 12:58

‘Gegijzelde’ topman van crypto exchange Binance ontsnapt

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
‘Gegijzelde’ topman van crypto exchange Binance ontsnapt

Foto: Fractal Pictures/Shutterstock

In Nigeria heeft een opmerkelijke serie aan gebeurtenissen plaatsgevonden. Recent werden twee topmannen van Binance gearresteerd onder betwiste voorwendselen. Nadeem Anjarwalla en Tigran Gambaryan, respectievelijk uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, bezochten het land voor zaken. 

Echter, kort na bezoek werden ze opgepakt in de hoofdstad Abuja. Maar nu schijnt volgens lokale bronnen dat Anjarwalla heeft weten te ontsnappen met behulp van een vals paspoort. 

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Een van twee ‘gegijzelde’ Binance-topmannen naar verluidt ontsnapt

Een van de twee topmannen van Binance die recent in Nigeria werden opgepakt, zou zijn ontsnapt. Anjarwalla zou uit Abuja zijn vertrokken met een Keniaans paspoort, terwijl zijn Britse paspoort nog steeds in handen was van de Nigeriaanse autoriteiten. Hoe hij erin slaagde om aan boord te gaan van een internationale vlucht, ondanks het ontbreken van officiële reisdocumenten, wordt nu onderzocht.

De ontsnapping heeft plaatsgevonden temidden van een toenemende spanning tussen Binance en de Nigeriaanse regering. Eerder deze week diende de Nigeriaanse regering aanklachten in voor belastingontduiking bij de Federale Hoge Raad in Abuja. Binance zou volgens de Nigeriaanse autoriteiten het criminelen mogelijk hebben gemaakt om in totaal $21 miljard wit te wassen. 

Deze aanklachten volgden op eerdere maatregelen van de Nigeriaanse overheid. Binance werd door de Nigeriaanse overheid opgedragen om toegang te geven tot handelsgegevens. Dit verzoek werd door het bedrijf geweigerd, wat leidde tot verdere wrijving tussen de partijen.

Advertentie

Conflict tussen crypto exchange Binance en Nigeria

Kort na het verzoek om handelsgegevens en de aanklacht werden de twee topmannen opgepakt. Ze waren naar Nigeria afgereisd om te proberen het conflict op te lossen. Doordat er geen informatie werd gedeeld over de grond van de arrestatie, werd het door sommigen bestempeld als een gijzeling. Binance ziet het als een onderhandelingstechniek, een kwalijke zaak indien waar. 

Nigeria is van mening dat Binance hun nationale valuta, de Naira, destabiliseert. Binance verliet het Afrikaanse land al op 5 maart. Op 8 maart werden alle opnames met de Naira als valuta opgeschort, evenals handelsparen met de Nigeriaanse munt. Dit heeft, met het oog op de arrestaties, niet geholpen het conflict op te lossen.

Waar Anjarwalla heen is gevlogen is nog niet bekend. Hij is onder de voorwendselen van een gebed voor Ramadan op een vlucht van Middle East Airlines gestapt. Zijn collega Gambaryan wordt naar verluidt nog steeds vastgehouden in Abuja.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie