Tim Kamp Tim Kamp
11/07/2024 11:29 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/07/2024 17:06

Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Goed voor crypto? Europese Centrale Bank wil blockchain inzetten

Foto: ilolab/Shutterstock

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft aangekondigd dat het blockchain-technologie en multiparty computation (MPC) onderzoekt.

Dit maakt onderdeel uit van de inspanningen om de beveiliging van banksystemen te verbeteren. De eerste experimenten zijn al uitgevoerd, en blijken succesvol.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Blockchain & MPC verhogen beveiliging voor bankensystemen

MPC-technologie decentraliseert privésleutelbeheer door sleutels (keys) op te splitsen en onder meerdere partijen te verdelen. Verder biedt de technologie aanvullende beveiligingsvoordelen door het elimineren van zogeheten single points of failure (SPOF). Dit zorgt ervoor dat wanneer een deel van een systeem faalt, niet het gehele systeem in elkaar stort.

De ECB was druk bezig met een experiment op het gebied van blockchain-technologie, gericht op de digitale euro, een zogeheten central bank digital currency (CBDC). Dat liet Niel Smart, Chief Academic Officer van cryptografiebedrijf Zama, onlangs weten.

“We hebben een experiment gedaan met de Europese Centrale Bank over liquiditeitsmatching… En een aantal toepassingen op CBDC’s zijn eigenlijk geweest om de centrale bank uit de vergelijking te halen en te vervangen door een blockchain.”

De toepassing van MPC in blockchain heeft meerdere voordelen. Ten eerste verhoogt het de beveiliging door sleutelbeheer te decentraliseren, wat betekent dat het binnenvallen van één partij niet genoeg is om toegang te krijgen tot de assets zoals bitcoin (BTC).

Ten tweede biedt het flexibiliteit door aanpasbare veiligheidsprotocollen, zoals het instellen van een drempel voor het aantal benodigde goedkeuringen voor transacties. Dit maakt het systeem robuuster tegen cyberdreigingen en biedt tegelijkertijd operationele flexibiliteit.

Advertentie

Experiment succesvol, al kent de technologie enige uitdagingen

Echter zijn er ook uitdagingen, aldus Smart. De grootste daarvan is misschien wel het matchen van de liquiditeit, wanneer er meerdere partijen zijn die tegelijk transacties uitvoeren.

“Dan is het probleem als je meerdere entiteiten op de blockchain hebt en het is allemaal versleuteld spul, hoe doe je dan liquiditeitsmatching? Dat is echt een groot probleem.”

Het experiment, dat eerder werd benoemd, bleek succesvol. Helaas is het ondersteunen van de gehele Europese economie nog een grote stap. Daarover zei Zama’s Smart:

“We hebben een experiment gedaan met de Europese Centrale Bank waarbij we in wezen de Finse economie door een MPC-engine lieten lopen, en we konden het bijhouden. We konden Finland bijhouden, wat goed is, maar nog niet op Europese schaal.”

Geen belangrijk crypto nieuws meer missen? Volg dan ons spiksplinternieuwe Whatsapp Kanaal. Hier houden we je 7 dagen per week op de hoogte van het belangrijkste crypto nieuws.

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim Kamp is sinds september 2023 redacteur bij Crypto Insiders. Met een HBO Bachelor in Sport, Management & Ondernemen van de Hogeschool van Amsterdam en ervaring bij BitKamp, brengt hij een unieke combinatie van marketingkennis en crypto-expertise. Zijn passie voor cryptocurrency ontstond vanuit een interesse in geldbeheer en investeren, wat hem uiteindelijk naar Bitcoin leidde. Bij Crypto Insiders deelt hij nu zijn kennis en inzichten met een breed publiek.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
XRP stijgt 40% in
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptobeurs gehackt voor $230 miljoen, vooral shiba inu gestolen
Niet Duitsland? Wie zat achter de enorme Bitcoin dump?
Fundador de ETH rechaza un regalo de $6.000 millones por su cumpleaños
Ethereum-oprichter waarschuwt: Pro-crypto politici niet te vertrouwen
Bitcoin en memecoins schieten omhoog na moordaanslag op Donald Trump
Crypto als wapen tegen China – Trump’s verrassende nieuwe strategie
Advertentie