Ivo Melchers Ivo Melchers
03/06/2024 21:42 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/06/2024 20:50

Waarom bitcoin mogelijk een duw in de rug krijgt van de ECB

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Waarom bitcoin mogelijk een duw in de rug krijgt van de ECB

Foto: 1take1shot/Shutterstock

De Europese Centrale Bank (ECB) staat mogelijk op het punt om voor het eerst in jaren weer de rente te verlagen. De inflatie is de afgelopen anderhalf jaar flink gezakt, en vanwege vertrouwen in een verdere daling van deze inflatie lijkt het een uitgemaakte zaak dat de rente aankomende donderdag met 0,25% wordt teruggebracht. Dit zou de economie in de eurolanden een stimulans kunnen geven, en bovendien positief uit kunnen pakken voor bitcoin (BTC).

ECB renteverlaging

Veruit de meeste economen en analisten zijn het erover eens: de ECB gaat aankomende donderdag de rente met 0,25% verlagen tot 4,25%. Naar verwachting zou hiermee de eerste stap worden gezet om in een zeer traag tempo de renteverhogingen van de afgelopen jaren terug te draaien.

Het lijkt de goede kant op te gaan met de inflatie in de eurozone. Langzaam maar zeker zakt deze tot het gewenste streefdoel van 2%. In april kwam de jaarlijkse inflatie binnen op 2,4%, maar een maand later viel deze met 2,6% toch wat hoger uit dan werd verwacht.

Desalniettemin is de markt er zeker van dat de ECB donderdag voor het eerst in maar liefst acht jaar weer de rente in mindering zal brengen. Verschillende ECB-bestuurders, waaronder president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot, hintten de afgelopen weken namelijk al naar een renteverlaging.

Analisten bullish over effect op bitcoin

Een renteverlaging maakt lenen goedkoper en dus aantrekkelijker. Dit kan op zijn beurt de vraag naar risicovolle activa zoals bitcoin stimuleren, zo legt Jag Kooner, hoofd van derivaten bij Bitfinex, uit aan Cointelegraph:

“De Europese Centrale Bank wordt verwacht volgende week de rente te verlagen om de economische groei te stimuleren. Lagere rentes verzwakken doorgaans de euro en verhogen de liquiditeit, wat risicoactiva, inclusief bitcoin, kan stimuleren.”

Ook James Wo, oprichter en CEO van Digital Financial Group, liet aan Cointelegraph weten dat de mogelijke renteverlaging voor zowel de traditionele aandelenmarkten als de koers van bitcoin positief kan uitpakken:

‘’De renteverlaging zal een positieve impact hebben op traditionele aandelen, zoals te zien was toen Europese aandelen stegen na de dovish opmerkingen van de Raad van Bestuur van de ECB eerder in mei. Dit kan resulteren in een verschuiving van liquiditeit naar meer risicovolle activa, zoals Bitcoin, wat de prijs ervan kan stimuleren.”

Alle Nederlanders ontvangen tijdelijk gratis crypto naar keuze

Klaar om de diepte in te duiken met cryptocurrency en denk je eraan om bitcoin of misschien wel Bitcoin of Shiba Inu te kopen? In samenwerking met Bitvavo, de grootste cryptocurrency exchange van Nederland, hebben we een speciale deal voor onze lezers. Je krijgt namelijk gratis crypto.

Meld je vandaag aan bij Bitvavo via de knop hieronder en ontvang 10 euro crypto van jouw keuze gratis. Plus, je profiteert ook nog eens van nul handelskosten op je eerste 10.000 euro aan transacties. Dit is jouw kans om zonder extra kosten te starten met investeren in de wereld van crypto.

Pak €10,- gratis

Elke dag iets nieuws in de wereld van crypto! Blijf 7 dagen per week op de hoogte door ons te volgen op Instagram.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Crecimiento explosivo de las memecoins: ¿burbuja o valor duradero?
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen 1 miljoen PEPE gratis
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Moeder gooit computer met 100 Bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Moeder gooit computer met 100 bitcoin weg, mist kans op miljoenen
Advertentie