Simon Bosch Simon Bosch
13/08/2023 11:02 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/08/2023 11:02

Grote bitcoin exchange krijgt bijval in belangrijke rechtszaak

Nieuws
Grote bitcoin exchange krijgt bijval in belangrijke rechtszaak

Foto: Golden Brown / Shutterstock.com

Coinbase is verwikkeld in een aantal grote rechtszaken met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), zo zou de Amerikaanse cryptobeurs zich niet aan de effectenregels hebben gehouden. Maar de SEC heeft zichzelf veel critici op de hals gehaald door de crypto-industrie met harde hand te reguleren. Ook de Amerikaanse senator Cynthia Lummis vindt dat de SEC te ver gaat.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin exchange Coinbase nog steeds in gevecht

De SEC, de toezichthouder van de Amerikaanse effectenmarkten, vindt dat Coinbase al jaren een groot aantal cryptocurrencies verkoopt als ongeregistreerde effecten. Maar de cryptobeurs is het hier zelf niet mee eens.

Zo beargumenteert het dat het voor de SEC al lang duidelijk was dat het weinig duidelijkheid verschafte aan de crypto-industrie, daarom klaagde Coinbase de SEC een jaar geleden zelf aan om duidelijkheid af te dwingen.

Het effect op de crypto-markt was zeker in de periode vlak na de zet van de SEC groot. Veel cryptocurrencies daalden hard, waaronder zelfs grotere cryptocurrencies zoals cardano (ADA). Ondertussen doet de SEC er nog een schepje bovenop.

In eerste instantie zou namelijk maar een klein aantal cryptocurrencies op een foutieve manier zijn aangeboden aan investeerders. Maar inmiddels vindt de beleidsmaker dat álle cryptocurrencies behalve bitcoin hier onder vallen.

Advertisement

Senator voegt zich in rechtszaak SEC-Coinbase

Maar Senator Lummis van de staat Wyoming is helemaal niet blij met de regulatie van de SEC. Daarom heeft ze een zogeheten ‘amicus brief’ ingediend in de belangrijkste rechtszaak tussen Coinbase en de SEC. De SEC probeert volgens haar de Amerikaanse politiek te omzeilen door te doen alsof het de belangrijkste beleidsmaker is voor de crypto-industrie.

De Amerikaanse politiek is namelijk nog in debat over hoe de crypto-industrie gereguleerd moet worden. Dat de regulatie beter moet is ook voor de Amerikaanse overheid inmiddels wel duidelijk, zo moeten aankomende wetgevingen rondom het beschermen van consumenten en rondom stablecoins een hoop verbeteren.

https://twitter.com/MetaLawMan/status/1690133309345460224

Lummis vindt dat veel van de zaken die de SEC nu voor de crypto-industrie bepaalt bij andere regelgevende instanties zouden moeten liggen. De beleidsmaker zou zelfs inbreuk maken op de scheiding van machten door voor de crypto-industrie te bepalen wat wel en wat niet mag. De politiek is er immers zelf nog niet eens over uit.

De rechtszaak die de SEC begin juni is aangepannen tegen Coinbase zou hierdoor niet zomaar een rechtszaak zijn, maar één waarvan de uitkomst de crypto-industrie voorgoed zou kunnen veranderen. Coinbase diende onlangs een motie in waarin het de rechter vroeg om de zaak te verwerpen, en Lummis stemt hiermee in.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Nieuws nieuws

Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Bitget Beschermingsfonds: een voortdurend streven naar transparantie
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
Gaat dit social mediaplatform Facebook voorbij?
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement