Roy van Krieken Roy van Krieken
06/06/2023 13:07 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/06/2023 13:07

Opnieuw gedonder in crypto land: ook Coinbase voor de rechter

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto concurrentie neemt toe: Coinbase blockchain is gelanceerd

Foto: Tada Images / Shutterstock.com

Nog geen 24 uur nadat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) de jacht officieel opende op Binance, heeft de SEC al een volgende slachtoffer uitgekozen. Dit keer gaat het om Coinbase, net als Binance uiteraard een erg grote speler in het crypto landschap. De aanklacht jegens Coinbase lijkt veel op die in de richting van Binance. De SEC beweert dat Coinbase opereert als een ongeregistreerde beurs en de handel in effecten zonder vergunning mogelijk maakte.

Bitcoiners betalen meer dan €2 miljoen voor historisch halving blok
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

SEC opent het jachtseizoen

De rechtszaak die de SEC zojuist heeft aangespannen tegen Coinbase, en diens holding company CGI, beweert dat Coinbase zich al jaren niet aan de regels heeft gehouden. Onder meer de crypto staking dienst die Coinbase aanbiedt zou volgens de SEC in overtreding zijn van de geldende effectenwetgeving.

Die effectenwetgeving komt in de aanklacht vaker terug. Zo zou Coinbase, net als Binance, niet zijn best hebben gedaan om ervoor te zorgen dat cryptocurrencies die zij aanbieden onder geen beding als effecten gezien kunnen worden. Coinbase heeft volgens de SEC de handel in effecten dus gefaciliteerd zonder vergunning.

“Maar terwijl het lippendienst bewijst aan zijn wens om de toepasselijke wetten na te leven, heeft Coinbase jarenlang crypto-activa beschikbaar gesteld voor de handel die beleggingscontracten zijn volgens de Howey-test en gevestigde principes van de federale effectenwetten,” beweert de SEC.

In de aanklachten worden 13 cryptocurrencies door de SEC als effect, ofwel security, bestempeld. Dit zijn: SOL, ADA, MATIC, FIL, SAND, AXS, CHZ, FLOW, ICP, NEAR, VGX, DASH en NEXO. Oplettende lezers zullen opgemerkt hebben dat deze lijst enigszins overeenkomt met een vergelijkbare lijst die gisteren bij de aanklacht jegens Binance werd gepubliceerd. 

Advertentie

Coinbase en bitcoin in het nauw

Door het nieuws heeft het aandeel van Coinbase het in ieder geval erg zwaar. Op dit moment staat $COIN tijdens pre-market trading al zo’n 16% in de min. Het ziet ernaar uit dat het een zware dag wordt voor het team van Coinbase.

Ook de bitcoin (BTC) koers reageerde, net als gisteren, heftig op het nieuws. Binnen enkele minuten daalde de bitcoin koers met zo’n 1,5%, maar van een echt heftige crash kunnen we op het moment van schrijven nog niet spreken.

Het lijkt zeer waarschijnlijk geen toeval dat Coinbase vlak na Binance op het matje wordt geroepen door de hoogste Amerikaanse toezichthouder. Het is duidelijk onderdeel van de lopende strijd tussen de SEC en de crypto industrie in het land. Wat de concrete gevolgen zullen zijn van de rechtszaken is momenteel nog niet bekend.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie