Erik Juffermans Erik Juffermans
03/10/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/10/2023 19:00

Hong Kong’s crypto bloei wijst op grotere revolutie

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Crypto wereld reageert op bitcoin ETF nieuws uit Hongkong

Foto: Lee Yiu Tung/Shutterstock

In 2019 veranderde China zijn crypto beleid. Handel in crypto werd verboden en ook het minen ervan. Daarmee leek de kop van de gehele Oost-Aziatische crypto industrie ingedrukt te worden. 

Maar deze tijd lijkt voorbij. Er is weer een nieuwe crypto-revolutie gaande in Oost-Azië en de stadstaat Hong Kong neemt het voortouw in deze revolutie.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Hong Kong leidt de crypto revolutie

Volgens een recent rapport van Chainalysis is Oost-Azië momenteel verantwoordelijk voor 8,8 procent van de wereldwijde crypto handel. Dit is een stuk kleiner dan het enkele jaren geleden was, maar Chainalysis denkt dat de ontwikkelingen in Hong Kong dit aandeel de komende tijd omhoog kan schroeven.

“Een potentiële katalysator in de regio komt uit Hong Kong. Meerdere crypto initiatieven en crypto-vriendelijke regulaties werden het afgelopen jaar actief en dit leidt tot optimisme.”

Aldus Chainalysis. Uit het rapport blijkt dat het aandeel van Oost-Azië in de wereldwijde crypto handel vóór het crypto verbod van China uit 2019 nog op 30 procent lag. In het tweede kwartaal van 2022 was dit minder dan 10 procent. 

Het rapport merkt echter ook op dat er in Hong Kong in vrij korte tijd, ondanks zijn kleine bevolking, “een extreem actieve crypto markt” is ontstaan. Crypto HK, een crypto handel dienst in Hong Kong, zegt dat crypto een hoofdbestanddeel in de investeringssportfolio’s van financiële instituties en vermogende individuen is geworden.

China’s crypto beleid

Hong Kong is een fascinerend geval. Hoewel het officieel een soeverein land is, heeft China heel veel te zeggen in het land. Eerder speculeerden we zelfs dat de crypto ambities van Hong Kong wellicht een proefplank is voor China. Dat China er iets mee te maken heeft is eigenlijk onvermijdelijk.

Volgens Dave Chapman van OSL Digital Securities is het echter te vroeg om conclusies te trekken over China’s crypto plannen.

“De promotie van Hong Kong tot een potentiële crypto hub is niet per definitie een indicatie van de positie van de Chinese overheid ten opzichte van crypto. [Het beleid in Hong Kong] kan gezien worden als een verkennend beleid om digitale assets te begrijpen zonder binnenlandse regelgeving te veranderen.”

Desondanks bloeit de crypto sector in Hong Kong en dit lijkt een katalysator te zijn voor de gehele Oost-Aziatische regio. Ook in Zuid-Korea en Taiwan begint de crypto sector langzaamaan meer voet aan de grond te krijgen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
goud bereikt records, goldrepublic nederlanders goedkoop goud
Goud verbreekt records, Nederlanders krijgen goud voordeliger dan anderen
'Bitcoin koers stijgt in twee maanden naar $95.000,' volgens analist
Bitcoin zal naar $420.000 doorduwen volgens financieel expert
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF's
Bitcoin koers steeds stabieler door explosieve groei van ETF’s
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Crypto Ontbijt: Nieuwe cryptowet in VS, ethereum-ETF besluit & een solana-ETF?
Advertentie

Trending Overheid en regulatie nieuws

Grote cryptowet aangenomen in VS, 'enorme verschuiving voor crypto'
Grote cryptowet aangenomen in VS, ‘enorme verschuiving voor crypto’
Goedkeuring ethereum ETF's kan tot grote koersexplosie leiden
Goedkeuring ethereum ETF’s kan tot grote koersexplosie leiden
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
SEC voorzitter onder vuur voor mogelijke ethereum misleiding
Advertentie