Erik Juffermans Erik Juffermans
22/02/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/02/2023 13:00

Hong Kong lijkt steun te krijgen van China voor crypto ambities

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Hong Kong lijkt steun te krijgen van China voor crypto ambities

Foto: max.ku/Shutterstock

We schreven er vorige week al over; de ambitie van Hong Kong om zichzelf om te vormen tot een crypto hub. China, een land waar crypto hevig gereguleerd wordt, trekt echter aan de politieke touwtjes in Hong Kong. Dus hoe zit dat precies? 

Er zijn tekenen dat de push in Hong Kong stilletjes de steun heeft van de Chinese overheid, meldt Bloomberg, al is dat niet bevestigd. Chinese topambtenaren zouden de afgelopen maanden vaak bijeenkomsten voor crypto bezocht hebben in Hong Kong. Wellicht is Hong Kong een mooie proefbank voor China.

Terra (LUNA) en Do Kwon moeten megaboete van miljarden betalen
  • icon-overheidregulatie
    Overheid en regulatie

Is Hong Kong een proefplank voor crypto?

De positie van China ten opzichte van crypto is alles behalve positief te noemen. Ze verbood het land alle bitcoin (BTC) miners, en ook crypto exchanges zijn niet actief binnen de Chinese grenzen. Het enige crypto gerelateerde aspect in de Chinese maatschappij is de e-CNY, de digitale yuan. De stablecoin van China heeft tot op heden echter geen voeten aan de grond gekregen, en kan vooralsnog een mislukking genoemd worden.

Hong Kong vormt dus een sterk contrast met China. Binnenkort wil Hong Kong een wetgevend kader actief maken die het mogelijk maakt voor consument om te investeren in crypto. Ook werd de ambitie uitgesproken om Hong Kong tot een regionale crypto hub om te vormen. De Chinese regering houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Grote bank brengt crypto diensten naar Hong Kong

Tot 1997 was Hong Kong onderdeel van Groot-Brittannië. In een speciale deal werd het teruggegeven aan China met de garantie dat China zich voor 50 jaar niet zou mengen in het economische en politieke milieu van Hong Kong. Deze belofte werd een paar jaar geleden verbroken en leed tot hevige protesten in de stadstaat. 

China heeft wel degelijk invloed in Hong Kong, maar de crypto ambities van Hong Kong lijken het zegen van China te hebben gekregen. Of de Chinese regering achter de schermen betrokken is geweest bij de ontwikkeling van deze ambities is mogelijk, maar vooralsnog zijn daar geen tekenen van.

Afgelopen week maakte DBS, de grootste bank van Zuidoost-Azië, bekend actief te worden in Hong Kong. De bank heeft officiële licenties aangevraagd voor het verkopen van crypto assets.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie