Simon Bosch Simon Bosch
01/10/2022 19:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/10/2022 19:05

In Nederland gearresteerde crypto-mixer ontwikkelaar blijft vastzitten

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
In Nederland gearresteerde crypto-mixer ontwikkelaar blijft vastzitten

Foto: CatwalkPhotos / Shutterstock.com

In augustus maakte de Amerikaanse overheid bekend dat de crypto-mixer Tornado Cash illegaal is gemaakt voor inwoners van de VS. Maar ook andere overheden zagen hierdoor de kans schoon om de vloer aan te vegen met anonieme crypto-transacties. De Tornado Cash-ontwikkelaar Alexey Pertsev werd zelfs opgepakt in Amsterdam. Nu is bekend dat hij nog wel even vast blijft zitten.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Ontwikkelaar crypto-mixer blijft vastzitten

Pertsev werd in augustus kort na het ingaan van de sancties op de mixer gearresteerd door de Amsterdamse politie. De Nederlandse regering heeft helemaal geen expliciet verbod ingesteld op het gebruik van crypto-mixers, maar hij zou middelen hebben geleverd om terrorismefinanciering gemakkelijker te maken. Hier had de crypto-gemeenschap fel kritiek op. Toch is het duidelijk genoeg voor de politie om hem vast te blijven houden.

The Block heeft contact gehad met Pertsevs vrouw, Ksenia Malik. Zij verklaart dat de rechter Pertsevs vraag om vrijgelaten te worden heeft verworpen. Hij blijft minimaal tot eind november in de gevangenis zitten. Ook is ze bang dat Pertsevs woning in beslag genomen zal worden en zal worden geveild. Bij zijn arrestatie werd zelfs zijn auto in beslag genomen. Ook die wordt geveild.

Malik is bang dat haar man zal worden teruggestuurd naar Rusland, waar hij geboren is. Ze denkt dat hij daarna op het slagveld in Oekraïne belandt. In Rusland is militaire dienstplicht ingevoerd. Het Openbaar Ministerie en de Financiële Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) hebben nog niet gereageerd op de onthulling.

Advertentie

Sancties op mixer in strijd met grondwet?

We weten al jaren dat mixers niet bepaald geliefd zijn bij de overheid. De Openbaar Aanklager beargumenteerde dat Pertsev strafbaar is omdat hij schadelijke software verleent. Verder heeft de mixer geen mechanismen geïmplementeerd die witwassen voorkomen.

Maar volgens critici is het verbod in strijd met de Amerikaanse grondwet. Het zou de vrijheid van meningsuiting te veel beperken.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie